A drónközlekedés lehet a jövő megoldása a dugókra

    A légi közlekedés, a helikopteres, drónos utazás jelenthet megoldást – a nem túl közeli – jövőben a világ nagyvárosainak közlekedésében a forgalmi dugók mérséklésére – mondta Zsótér Márton közlekedési, infrastuktúra és energetikai tanácsadó kedden az M1 aktuális csatornán.

    Hozzátette, hogy a technológia feltételek már adottak, de a közlekedés szabályozására még nincs terv, és az első járművek is csak 5-10 év múlva jelenhetnek meg, bár vannak olyan startupok, amelyek öt éven belül ígérik termékeik piacra dobását.


    Biztonságos és olcsó megoldásra, az önvezető technológia alkalmazására és nagyfokú automatizálásra lesz szükség a rendszerben – mondta, és megjegyezte, hogy a  stabilabb működés érdekében a prototípusokat több rotorral látták el, az árcsökkenést pedig elektromos hajtás beépítésével érték el.


    Elsősorban a 10 millió lakos körüli nagyvárosokban, Dél-Amerikában, Ázsiában jelenhet meg elsőként ez a közlekedési forma – ismertette, és példaként említette, hogy Sao Paulóban már most is napi több ezer helikopteres utazás van a repülőtér és a belváros között, tíz percre csökkentve az autóval másfélórás közlekedési időt.


    A szolgáltatás egyelőre a tehetősek kiváltsága, egy út 200-300 dollárba kerül, de egy új cég azt tervezi, hogy öt éven belül New Yorkban 70 dollárból és 6 percen belül lesz lehetséges eljutni a belvárosból a repülőtérre – mondta Zsótér Márton.