Repülőgép-katasztrófát szimuláltak a héten a ferihegyi repülőtéren

Súlyos repülőgép-balesetet szimulálva, füsttel, tűzzel és egy használaton kívüli gyakorló repülőgéppel tartottak teljes kényszerhelyzeti gyakorlatot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A múlt éjjel tartott gyakorlaton mintegy 250-en vettek részt, hogy felkészítsék a mentésben érintett szervezeteket egy esetleges katasztrófa felszámolására.

A Budapest Airport számára a biztonság mindennél fontosabb – ezt a vállalati célt a társaság folyamatosan erősíti a repülőtéri munkavállalók körében, nem csupán a Budapest Airport saját állománya, hanem a repülőtér működése és biztonsága szempontjából kulcsfontosságú összes többi szervezet és hatóság dolgozói között is. Repülőterek működése közben rendszeresen vizsgálni kell azoknak a készültségét, akik egy előre nem látható légi esemény esetén a kényszerhelyzet kezelésében részt vennének.

Leszállást követően a futópályán ütközik egy repülőgép egy másik repülőgéppel, amelyik éppen keresztbe halad: a pályán az ütközésben az egyik gépnek a farokrésze sérül, a másik a futópályáról lesodródva és súlyosan összeroncsolódva áll meg. Utóbbinál tűz üt ki, sértetlen és sérült utasokat kell kimenekíteni, holttesteket kell kiemelni a repülőgépből – ez volt a szituáció, amelyet a repülőtér hivatalos kényszerhelyzeti gyakorlatán a mentésben részt vevő szervezetek egységeinek kezelniük kellett.

A gyakorlaton ötvennél több önkéntes és a mentésben közreműködő hatósági, repülőtéri és mentő szervezetek mintegy 200 munkatársa vett részt. A gyakorlat célja, hogy repülőgép-szerencsétlenség esetén minden érintett vállalat és szervezet rutinszerűen és összehangoltan működjék együtt.

A Budapest Airport a nemzetközi előírásoknak megfelelően kétévente tart hasonló, teljes körű gyakorlatot több hónapon keresztül előkészített, tűpontos és életszerű koreográfia alapján. Az idei gyakorlat lebonyolításában a Budapest Airport kényszerhelyzeti egységei mellett részt vett az Alkotmányvédelmi Hivatal, az AMS repülőtéri sürgősségi betegellátó, a HungaroControl, a Közlekedésbiztonsági Szervezet, a Légiközlekedési Hatóság, a Légirendészeti Parancsnokság, a Malév Ground Handling, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a  Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, a Terrorelhárítási Központ, a Wizz Air.