Néhány szó a román g*ci horrorkaravánokról

A címlapfotón látható román és magyar nyelvű óriásplakátok sorra jelennek meg az autópályák mellett, mivel az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság megelégelte az autószállító trélerekből álló „horrorkaravánok” vonulását.                                                         

Az ORFK adatai szerint átlagosan havonta több mint száz ilyen járműszerelvényt vonnak ellenőrzés alá a rendőrök. Ezek a járműszerelvények többnyire Németországból szállítanak használt autókat Romániába vagy Bulgáriába.

horror4_m.jpg

Az autókereskedők egy-egy ilyen jármű-utánfutó párossal a lehető legtöbb gépkocsit akarják a célországba szállítani, csökkentve az utazási és szállítási költségeket. A 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművekre még az autópályadíj is olcsóbb, és a büntetés mértéke is alacsonyabb.

horror3_m.jpg

Ezért egy legfeljebb 3,5 tonnás, nyitott platós teherkocsi platójára felraknak egy autót (vagy két Smartot, mert ilyen is előfordult már), aztán jön az utánfutó egy-két személygépkocsival. Ennél azonban jóval durvább változatok is vannak, amikor a kisteherautó mögé több utánfutót kötnek, sőt azok mögött még vontatókötéllel is húznak még egy gépkocsit.

horror2_m.jpg

Mindez nemcsak szabálytalan, hanem életveszélyes is, mert egy ilyen horrorkaraván viselkedése és fékútja egyaránt kiszámíthatatlan. Főleg akkor, ha egy ilyen járműszerelvény előzésbe kezd… A horrorkaravánok ugyanis nem tartják be a főutakon a 70, az autópályákon pedig a 80 kilométeres sebességkorlátozást, hanem annál gyorsabban haladnak.