Önvezető Toyota e-Palette járművek segtik majd a Tokiói Olimpia sportolóit

A 2020-as Tokiói Olimpián összesen 20 darab e-Palette jármű segíti majd a sportolók közlekedését, ezzel az olimpiai és paralimpiai faluban megvalósul a SAE szabvány 4. szintjének megfelelő, kis sebességű automatizált közlekedés. A sorozatgyártásra érett jármű október 24. és november 4. között lesz megtekinthető a 2019-es Tokiói Autószalonon is.

A Toyota bejelentette, hogy összesen 20 darab különleges tervezésű, “Tokyo 2020” kivitelű e-Palette jármű segíti majd a sportolók közlekedését a 2020-as Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékokon, automata iránytaxiként közlekedve az olimpiai és paralimpiai faluban. Az akkumulátoros elektromos hajtású, önvezető járműveket a Toyota a különleges igényű sportolók értékes visszajelzései alapján alakította ki.

Az olimpikonok és paralimpikonok fáradhatatlanul edzenek, hogy megvalósítsák a lehetetlent, ezért mi olyan járművet szerettük volna alkotni számukra, ami tökéletesen kielégíti mobilitási igényeiket a 2020-as Tokiói Olimpián.” –avat be Takahiro Muta, az e-Palette jármű “Tokyo 2020” változatának vezető fejlesztője. “A fejlesztési munka során sportolókat – különösen parasportolókat – kérdeztük arról, hogyan javíthatnánk tovább az e-Palette tulajdonságait, hogy egyszerű, kényelmes és praktikus közlekedési eszköz legyen. Büszkék vagyunk rá, hogy együttműködtek velünk egy olyan jármű fejlesztésében, ami nemcsak arra való, hogy szállítsa a sportolókat az olimpiai és paralimpiai falun belül, hanem arra is, hogy közben új lehetőségeik nyíljanak a többi emberrel való kommunikációra és új élmények szerzésére.”

A 2018-ban bemutatott e-Palette az első olyan jármű, amit kifejezetten a szolgáltatásként alkalmazott önvezető járművek (Autono-MaaS1) koncepció jegyében tervezett meg a Toyota, hűen tükrözve azt az elképzelést, hogy a márka mobilitási vállalattá kíván válni, amely az elektromos hajtás, a hálózatba kapcsolt járművek és a fejlett vezetési technológiák kombinálásával új mobilitási vállalakozások és üzleti modellek támogatására törekszik. A “Tokyo 2020” változat az olimpiai és paralimpiai falu sajátságos igényei alapján készült: a tágas ajtók és a motoros mozgatású rámpák segítségével gyorsan és könnyen szállhatnak be a sportolók. Az automatizált vezetési rendszerrel irányított autó mintegy 20 km/órás sebességgel közlekedik majd a SAE szabvány 4. szintjének megfelelő önvezető képességgel2, egy biztonsági sofőr felügyeletével. Az, hogy a Toyota az e-Palette révén támogatja a sportolók és a szervezők mozgását, fontos része a vállalat célkitűzésének, hogy az Olimpiai és Paralimpiai Játékok első világszintű mobilitási partnereként fejlett közlekedési megoldásokat kínáljon a 2020-as Tokiói Olimpián. A jármű “Tokyo 2020” változata a Japánban október 24. és november 4. között megrendezett Tokiói Autószalonon3 is látható lesz. Az alábbiakban kicsit részletesebben is bemutatásra kerül az e-Palette “Tokyo 2020” változata.

A kényelmes mobilitásra tervezve

  • A jármű elöl-hátul szimmetrikus kialakítása, különleges kockaformája és a sarokba kitolt kerekek tágas és kényelmes belső teret biztosítanak.
  • A Toyota “Mobilitást mindenkinek!” koncepciója alapján a kapaszkodók és az ülések bármilyen magasságú ember számára könnyen használhatók, sőt a padló, a kárpitok, az ülések és minden más kiegészítő kontrasztos árnyalatú, hogy segítse a színvakságban szenvedőket.

Könnyű és gyors ki- és beszállás

  • Az alacsony padlós, elektromos rámpával, nagyméretű tolóajtókkal és Beállásvezérlővel4 felszerelt jármű igen pontosan áll meg a megállókban, kevés helyet hagyva az útpadka és a busz között, így az e-Palette megkönnyíti a kerekesszékes utasok közlekedését is.
  • A hosszú tengelytávolságnak és a sík padlós kialakításnak köszönhetően a járműben egyszerre akár négy kerekesszékes ember és további álló utasok is kényelmesen elférnek.

Kis sebességű automatizált vezetés: a lényeg a biztonság

  • Az e-Palette speciális tervezésű önvezető rendszerében különleges hardver, szoftver, valamint fejlett érzékelők (többek közt kamerák és LiDAR) működnek. Mindehhez nagy pontosságú 3D-térképrendszer társul, így az e-Palette képes a SAE szabvány 4. szintjének megfelelő kis sebességű önvezetésre.
  • A biztonságos működés egyik záloga a külső ember-gép interfész, ami az automatikus közlekedés közben segíti a kommunikációt a jármű körül mozgó emberekkel, így a gyalogosokkal is. Az autó elején és hátulján elhelyezett világítótestek a szemkontaktushoz hasonlóan jelzik a gyalogosok számára, mire készül az e-Palette.
  • Az önvezető rendszer teljes lefedettségű, 360 fokos látómezőben figyeli folyamatosan a jármű környékét, és mindig ennek megfelelően szabályozza az e-Palette sebességét. Az autóban egy biztonsági sofőr is ül, aki szükség esetén beavatkozhat az autó vezetésébe.

A legfontosabb műszaki adatok

Hosszúság/Szélesség/Magasság/Tengelytávolság 5.255 mm/2.065 mm/2.760 mm/4.000 mm
Utasok száma Akár 20* (a kezelővel együtt) *Ha kerekesszékes emberek is utaznak: max. 4 kerekesszékes utas + 7 álló utas
Hatótávolság kb. 150 km
Sebesség 19 km/óra

*1 Az “autonomous” és a “mobility as a service” kifejezésekből összevont rövidítés az önvezető járművek használatával megvalósított mobilitási szolgáltatás megnevezésére

*2 A SAE szabvány leírása itt olvasható

*3 A szakmai napot október 24-én tartják; a kiállítást október 25-től látogathatja a nagyközönség

*4 Ez a rendszer úgy állítja meg a járművet a kijelölt helyeken, hogy minimális legyen a távolság az útpadka és a busz között.