Gyertek, lányok, mérnöknek!

Meglehetősen kevesen vannak a szebbik nem képviselői a természettudományos, informatikai területeken, holott a lányok eredményei – ha ez irányban tanulnak tovább – nem maradnak el a fiúk mögött.

TechCsajok elnevezésű sorozattal immár harmad ízben kívánja népszerűsíteni a műszaki szférát a középiskolások körében a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara. A budapesti után két megyeszékhelyen is megtartják a rendezvényeket.

Jó fejű nőkben korábban sem volt hiány, számos, ma már nélkülözhetetlen eszköz feltalálója került ki a körükből. A gyengébbik (?) nem képviselője szabadalmaztatta a mosógépet, az eldobható pelenkát, az autók ablaktörlőjét, sőt a melltartót. Erre emlékeztetett az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a mai fővárosi rendezvényen. Győri László hangsúlyozta: a nemek között természetesen vannak különbségek a testi erő, vagy a tapasztalatokat illetően, ám ami a szellemi adottságokat illeti, férfi és nő egyformán van „eleresztve”. Ezért is indokolt, hogy a lányok ne ódzkodjanak a műszaki pályáktól, ami hozzájárulhatna a szakemberhiány mérsékléséhez.

Varga Judit igazságügyi miniszter a rendezvény megnyitóján Cs. Juhász Sára példáját említette, aki a nők közül elsőként végzett építészként a budapesti Műegyetem. Jellemző, hogy férfikollégái először inkább formás külsejét méltatták, később azonban a „nem nőnek való” területen Ybl-díjjal jutalmazták alkotásait.

Sávos András, Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, a Knorr-Bremse Kft. igazgatója adatokkal is szolgált. Mint mondta, a hazai egyetemeken a végzettek háromötöde nő. A diplomások között „fizikában kevesebb, mint minden negyedik a nő, a gépgyártásban és a járműszakmában csak minden hatodik, és az elektronikában 13 férfira csak egy női mérnök jut. A TechCsajok–rendezvények ezen szeretnének változtatni. Az események egy-egy állomásán német és magyar vállalatok standjainál tájékozódhatnak az ifjú hölgyek a műszaki szakmák változatosságáról. Tavaly és tavalyelőtt mintegy 1000–1200 lány látogatta meg a kedvcsináló találkozókat.

Minden helyszínen (Budapest után Miskolcon és Pécsett) pódiumbeszélgetéseken sikeres női vállalatvezetőket, mérnököket és egyetemi hallgatókat szólaltatnak meg, akik elmesélik tapasztalataikat a műszaki pályáról, és tanácsokkal szolgálnak.