Történelmi emlékvonat indul Kassára II. Rákóczi Ferenc emlékére

Az Országgyűlés 2018 novemberében nyilvánította a 2019-es esztendőt II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé, melynek jegyében október 27-én a MÁV Nosztalgia elindítja Kassára történelmi emlékvonatát. A fejedelemről elnevezett II. Rákóczi Expresszen előadásokkal és ismeretterjesztő programokkal tisztelegnek II. Rákóczi Ferenc előtt.

2019-ben II. Rákóczi Ferenc születésének 343., erdélyi fejdelemmé választásának pedig 315. évfordulóját ünnepelhetjük, ezért az idei év hivatalosan II. Rákóczi Ferenc-emlékév lett az Országgyűlés 2018-as döntése alapján. Országosan számos alkalommal szerveznek megemlékezéseket, melyek sorában a MÁV Nosztalgia által indított történelmi emlékvonat is szerepel. A programok célja, hogy minél több alkalommal felelevenítsük II. Rákóczi Ferenc hazaszeretet iránti elhivatottságát, és szabadságharcos hagyományaink értékeit.

Emellett természetesen a történelmi eseményeket felidéző programok is nagy hangsúlyt kapnak: az emlékvonaton számos előadást hallgathatnak meg a vendégek, valamint korhű dokumentumok kiállítását, tárogató zenei bemutatót, és filmvetítéseket is megtekinthetnek. Kassán is több alkalommal vehetnek részt a fejedelem emlékére szervezett megemlékezéseken, a Rodostói háznál, a Rákóczi emlékhelyen és a Szent Erzsébet Székesegyházban is.

A történelmi emlékvonatok különleges elemei a MÁV Nosztalgia utazási repertoárjának, ezt Schvéd Norbert, a vállalat ügyvezetője is kiemeli:

Egy-egy fontos történelmi eseményre felfűzött utazás megszervezése számunkra is különleges élményt jelent, az idei II. Rákóczi Ferenc emlékévben azonban különösen megtisztelő, hogy mi is részt vehetünk a programokban a Kassára indítandó járatunkkal. Személy szerint is rendkívül fontosnak tartom a kiemelkedő történelmi személyiségeket és eseményeket fókuszba helyező hagyományőrző programokat, ezért örülök, hogy a MÁV Nosztalgia emlékvonatokkal szervezett utazásokkal mi is segíthetünk felidézni a múlt értékeit.”