Az évezred “poénjával” rukkoltak elő…

A dízelbotrány főszereplőjeként elhíresült Volkswagen klímavédelmi projektekbe fektet be az elkerülhetetlen széndioxid kibocsátás ellensúlyozására…

A Volkswagen-csoport olyan klímavédelmi projekteket támogat, melyek elsősorban az erdők védelmére és helyreállítására összpontosítanak, különösen a trópusokon. A projekteket a legmagasabb “Verified Carbon Standard” (VCS), valamint az “Climate Community and Biodiversity Standard” (CCB) vagy “Gold Standard” szabványok szerinti tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Az első projekt, a Katingan Mentaya erdészet-védelmi projekt az indonéz Borneó-szigeten, mely kompenzálja az új Volkswagen elektromos jármű, az ID.3 ellátási láncából, gyártásából és szállításából adódóan jelenleg még elkerülhetetlen CO2 kibocsátást, valamint más területek emisszióját.

Ralf Pfitzner, a Volkswagen-csoport fenntarthatósági vezetője elmondta: “A Volkswagen-csoport dekarbonizációs stratégiája a CO2 kibocsátás megelőzésére és csökkentésére összpontosít, például az energiahatékonyság és a megújuló energiákra való átállás révén. Ahol a teljes dekarbonizáció még nem lehetséges, ott olyan erdő-megőrzési programokba akarunk befektetni, amelyek jelentősen csökkentik a légköri CO2-t, hosszú távon támogatják a helyi közösségeket és megóvják a biodiverzitást, ugyanakkor az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődési Céljaival összhangban hozzájárulnak az klímaválság kezeléséhez. A vezető éghajlati tudósok által összeállított IPCC 1,5 fokos jelentés szerint a természetes szén-dioxid elnyelők nélkülözhetetlenek az éghajlati célok eléréséhez, és ehhez akarunk hozzájárulni.”

A Katingan Mentaya projektben a Volkswagen együttműködik a Permian Global céggel, a trópusi erdők védelmének és helyreállításának fejlesztőivel. A Katingan Mentaya projekt, amely 149.800 hektár trópusi tőzeges erdőt véd, Kalimantan központjában, az indonéz Borneó szigetén található.

A projekt gondozásában áll egy védettséget nyújtó fontos élőhely is, amely különböző fajoknak biztosít otthont, beleértve a Borneói Orangutánok, a Borneói nagyorrúmajmok és a Borneói déli gibbonok populációinak 5-10%-át.

A projekt szorosan együttműködik 34 környező falu közösségével az életkörülmények javítása és a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulás érdekében – ideértve a tűzoltó csoportok közvetlen foglalkoztatását, mikrofinanszírozási kölcsönök nyújtását, valamint az oktatás és az egészségügy támogatását.

További projektek fejlesztése is folyamatban van Dél-Amerika és Délkelet-Ázsia trópusi erdőinek védelmére és helyreállítására irányuló projektek fejlesztésében tevékenykedő partnerekkel együttműködésben, illetve előkészítik, vagy tovább bővítik a Csoport gyárainak éghajlatvédelmi projektjeit.

További információk:
http://katinganproject.com/