A közösségi e-rollerek miatt módosul a KRESZ

Mivel az osztrák városokban is egyre több közösségi e-roller szolgáltató lép be a piacra, az Osztrák Városok Szövetsége és az AustriaTech útmutatót dolgozott ki a települések számára, hogy mire figyeljenek a szolgáltatás engedélyezésekor.

Az egyre növekvő számú közösségi e-rollerek egyaránt lehetőségek és kihívások a városok számára. Éppen ezért az Osztrák Városok Szövetsége és az AustriaTech útmutatót dolgozott ki a számukra, hogy mi mindenre kell ügyelniük a szolgáltatás engedélyezésekor, illetve milyen lehetőségeik vannak a szabályozásra. A jogi és működési keretfeltételek ismerete mellett ugyanis az is nagyon fontos, hogy a használók helyesen használják a mobilitás új eszközét.

Mivel a szolgáltatás megjelenésekor a használók még nem tudták, hogy pontosan hol és hogyan használhatják a rollert, illetve még nem voltak kidolgozva a jogi keretek, a városi közlekedésben hirtelen megjelent a közlekedők egy új kategóriája, akiknek saját szabályokra is szükségük lett. A rolleres KRESZ megalkotásakor az Osztrák Városok Szövetsége a biztonságot tartotta a legfőbb szempontnak, így sikerült elérnie, hogy az elektromos rollereket a közlekedésben a kerékpárokkal tekintsék egyenértékűnek, amit az osztrák KRESZ 2019. júniusi módosítása is rögzít. Elektromos rollerrel csak a kerékpáros közlekedés számára fenntartott kerékpárúton, kerékpársávban vagy az úttesten lehet közlekedni, a járdán nem.

A városok számára kidolgozott útmutató arra is tartalmaz javaslatokat, hogy milyen eszközökkel lehet rövidíteni a használók tanulási folyamatát, illetve lehet elsajátítani a jó és bevált gyakorlati megoldásokat Európa más városaiból. A jogi szabályozás mintái, a városok és szolgáltatók megállapodásai, a megoldási javaslatok megkönnyítik városi adminisztráció dolgát.

Az útmutató egyszerre járul hozzá ahhoz, hogy a mobilitási újítások elterjedjenek, illetve a városok elérjék közlekedésfejlesztési céljaikat. Arra számítanak, hogy a közeli jövőben a városok közlekedési vállalatai és a közösségi villanyroller-szolgáltatók között szorosabb együttműködés jön létre.