Egyenes út a divatvilágba

Az 1960-as évek Londonjában nem csupán a zenei szcénában, de a divat világában is új irányzatok kaptak szárnyra – a klasszikus Mini pedig mindig a középpontban volt. Lesley Hornby színésznő – közismertebb nevén Twiggy – egy klasszikus Mini volánjánál szerezte meg vezetői engedélyét 1968-ban.

Mary Quant, a miniszoknya feltalálója kora meghatározó divattervezőjeként tevékenykedett, munkáihoz pedig nagymértékben merített ihletet a klasszikus Miniből. Röviddel vezetői engedélye megszerzése után egy fekete Minit vásárolt magának, amelyet később egyedi dizájn szerint öltöztetett fel – többek között fekete-fehér csíkos üléshuzatokkal. A brit tervező az új MINI-re is rajongással tekint. „Divatos, vidám, mosolygós autó” – mondta róla.

Az 1990-es évek végén Paul Smith, Nagy-Britannia egyik leghíresebb divattervezője elkészítette a klasszikus Mini speciális limitált szériáját. Az antracit-árnyalatú könnyűfém keréktárcsákat saját keverésű kék karosszériafényezéssel dobta fel. A márka negyvenedik születésnapjára Smith a klasszikus Mini egyedi verzióját is megálmodta, amely a limitált szériához hasonló népszerűségnek örvendett: a jubileumi modell jellegzetes, többszínű csíkozást viselt.