Robottaxik fejlesztése kapcsán kötöttek újabb együttműködési megállapodást

A kínai Guangzhouban szoltáltatásait már tesztelő, és arra nemrég Kaliforniában is engedélyt kapó Pony.ai és a Toyota együttműködnek az autonóm autók és a technológiára épülő robottaxi szolgáltatások fejlesztése területén.

A Pony.ai és a Lexus prémium márkát is jegyző, a robotika, a mesterséges intelligencia és az autonóm autózás fejlesztésének területén vezető szereplőnek számító Toyota egy önvezetési pilot-program keretében egyesítik erőiket. Az együttműködés célja, hogy felgyorsítsák az önvezető járművek fejlesztését, illetve bevezetését. A két vállalat közösen vizsgálja meg a lehetőségeket arra nézve, hogy biztonságos, mindenki számára elérhető mobilitási szolgáltatásokat nyújtsanak.

A Pony.ai az egyik olyan vezető cég, amely önvezetési technológiával foglalkozik Kínában. A vállalat küldetésének tekinti, hogy a legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb önvezető mobilitási megoldások kidolgozása révén forradalmasítsa a fuvarozási ágazat jövőjét. A Pony.ai 2018 vége óta teszteli a robottaxi-szolgáltatás PonyPilot nevű kísérleti változatát Guangzhouban. Ezzel a Pony.ai lett az első robottaxi-szolgáltatást működtető, illetve a fogyasztók számára önvezető fuvarokat kínáló vállalat Kínában. 2019 júniusában a cég Kaliforniában is megkapta a robottaxi-szolgáltatás végzésére feljogosító engedélyt, így megjelent a mobilitási szolgáltatások globális piacán. Az önvezető technológia a jobb fuvarozási rendszer kiépítésének kulcsa, aminek révén sokak számára lehet értéket teremteni. A fentihez hasonló együttműködések révén a Toyota és a Pony.ai mindenki számára közelebb hozza a biztonságos, hatékonyabb és élvezhetőbb mobilitás lehetőségét.

A Pony.ai

A Pony.ai egy Kínában és a Szilícium-völgyben működő startup cég, amely a legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb önvezető technológiák kidolgozásával foglalkozik. A 2016 végén alapított vállalatba ez év áprilisáig nagyjából 300 millió dollárt ruháztak be olyan elismert befektetők, mint például a Sequoia Capital China, az IDG Capital, a Legend Capital, a Morningside Venture Capital, a ClearVue Partners és az Eight Roads (a Fidelity Investments üzletága), így jelenleg ez a cég számít a legértékesebb önvezetéssel foglalkozó startupnak Kínában.