Életteret holttér helyett

Nosztalgia-véradás és baleset-megelőzés

Ajándékok és jó falatok várják a véradókart a szeptember 5-i naplós véradáson Debrecenben a Dósa nádor téren. A tanév kezdete alkalmából a biztonságos közlekedésre emlékeztetik a donorokat a Vöröskereszt önkéntesei és munkatársai és a megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

Biztonságos közlekedéssel induljon és teljen a tanév is! Az őszi iskolakezdéskor a figyelmes közlekedésre, a szabályok betartására emlékeztet hagyományos, hóeleji nosztalgia-véradásán a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete és a Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. Nem csak sör és kolbász várja a véradókat szeptember 5-én 14.00 és 17.00 óra között – a hónap első csütörtökén – a Napló Székházban (Dósa nádor tér 10.), hanem a témával összefüggő apró ajándékok is (kerékpárcsengő, -prizma, toll).

Figyeljünk a gyerekekre, egymásra!

Életteret holttér helyett! A szeptember első napjait jellemző stresszben se lankadjon figyelmünk, ne fogyjon el türelmünk. Épségben jussunk el célunkhoz és vigyázzunk egymásra. Tartsuk meg a sebességkorlátozást, a közlekedési szabályokat, gondosan figyeljünk a gyalog, kerékpáron haza vagy iskolába tartó gyerekekre! Nézzünk bele a holttérbe sávváltás előtt! – ezt az üzenetet társítják a véradás életmentő ügyéhez a Vöröskereszt területi szervezetének önkéntesei és munkatársai és a megyei Baleset-megelőzési Tanács.

Egy véradással három emberen segít

Személyes irataikat, TAJ-kártyájukat hozzák magukkal, étkezzenek a napszaknak megfelelően, és fogyasszanak bőségesen folyadékot – erre kérik ezúttal is a véradókat a vöröskeresztesek. Véradó lehet bárki, aki elmúlt 18 éves és még nem töltötte be a 65. életévét, súlya nagyobb 50 kilógrammnál és egészséges. Mint sokan tudják, egy véradással három emberen segíthet a donor, hiszen az egy alkalommal levett 4,5 dl vérből három készítményt állítanak elő.