Indulás előtt abroncsellenőrzés

Ha személyautóval és sok csomaggal utazunk, a kerékőrt és a keresztkulcsot ne a csomagok alatt tartsuk, hogy szükség esetén kéznél legyenek. És ügyeljünk a guminyomásra.

Nyaralásra indulva minden szükségeset becsomagolunk, ám a legtöbb autós elfelejti ellenőrizni a pótkerék vagy mankókerék nyomását és állapotát. A nagyobb belföldi vagy külföldi utak előtt érdemes ezeket is a megfelelő értékre fújni, ha pedig utánfutót vagy lakókocsit vontatunk, azok abroncsainak nyomását is emeljük az előírt értékre. Természetesen a pótkeréken és az utánfutókon lévő gumiabroncsokra is vonatkozik az 1,6 milliméteres minimális bordamélységre vonatkozó hazai és uniós előírás.

Az aquaplaning nem vicc

Az 1,6 milliméter alá csökkent profilmélységű abroncsokkal ne induljunk útnak, mert a lefutott gumik már nem biztosítanak megfelelő tapadást az esős vagy vizes útfelületen. Az új abroncs profilmélysége ugyanis 8 milliméter, csatornái pedig 80 kilométer/órás sebességnél akár másodpercenként 30 liter vizet is képesek elvezetni a futófelület alól, amire egy elhasznált gumi már nem képes. Ha nem tudunk új abroncsot vásárolni, vészmegoldásként megcserélhetjük a rendszerint kevésbé kopott hátsó és a kopottabb első abroncsokat, így az előre került nagyobb profilmélységű abroncsokkal járművünk jobban irányítható, biztonságosabb lesz.

A hétköznapi használattól eltérően a gépkocsik terhelése ilyenkor 300 kilogrammal is több lehet a szokásosnál. A megterhelt, alacsony nyomásra fújt gumiabroncs szétterül az ötvenfokos aszfalton, így erőteljesen melegszik, kopik, öregszik. Ezért az autó gyártója által előírt nyomásra kell felfúni a kerekeket. Így csökken az üzemanyagfogyasztás, az abroncsok kevésbé kopnak, és jobban irányítható lesz az autó.

Így ellenőrizzük az abroncsok állapotát

Nézzük át, és kézzel is simítsuk körbe a gumik külső és belső oldalfalát, illetve futófelületét, hogy észrevegyük rajtuk az esetleges sérülést, vágást vagy szálszakadásra utaló kidudorodást. A család és a csomagok nagyobb súlya miatt egy szálszakadás az abroncs oldalfalán könnyen defekthez vezethet. Ha a gumiabroncs futófelületén rendellenes, kagylós kopást észlelünk, feltétlenül forduljunk az út előtt szakemberhez, mert az a lengéscsillapító hibájára utalhat. Ez egy hosszú út során, nagy sebesség mellett az abroncs, vagy a futómű meghibásodását okozhatja.

Amennyiben érdekli, hogy melyek a legjobb nyári gumik, IDE kattintva olvashat róla.