Nőtt a prágai Václav Havel repülőtér utasforgalma

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
     Éves összehasonlításban öt százalékkal több mint 7,84 millióra emelkedett a prágai Václav Havel repülőtér utasforgalma az első fél évben – közölte szerdán a repülőtér. 

    A prágai légikikötő utasforgalma 2013 óta folyamatosan emelkedik. Az idei első félévi adatok a várakozások felső határán mozognak. 


    A legnagyobb forgalom már hagyományosan Londonba irányul, hetente 95 járat. Nagyon népszerűek a Párizsba, Moszkvába, Amszterdamba és a Frankfurtba irányuló járatok is. 


    “Az utasforgalom növekedéséhez hozzájárult, hogy az első fél évben kilenc új célpontba repülünk, tíz útvonalon, köztük egy távolságin, sűrűsödtek a járatok, és három új légitársaság kezdte el használni repülőterünket” – mondta Václav Rehor, a légikikötőt üzemeltető Letiste Praha társaság menedzsmentjének igazgatója. 


    Kérdésre válaszolva elmondta: a Boeing 737 MAX típusú repülőgépek márciusi üzemen kívül helyezése egyelőre nem befolyásolta lényegesen a forgalmat. 


    Az első fél év eredményei biztatóak, és azt jelzik, hogy a prágai nemzetközi repülőtér utasforgalma az idén meghaladhatja a 17 milliót, ami új rekord lenne – jegyezte meg az igazgató. Tavaly a repülőtér utasforgalma éves összehasonlításban kilenc százalékkal 16,8 millióra emelkedett. 


    A repülőtér a tavalyi évet több mint 3,415 milliárd koronás adózott nyereséggel zárta, ami 1,369 milliárd koronával haladja meg a cég előző évi profitját – közölte a repülőtér korábban tavalyi éves jelentésében.