Kerüld a digókat!

Az olasz vasutasok szerdára, a légiközlekedési dolgozók péntekre hirdettek sztrájkot

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti:
     Az olasz közlekedési szakszervezetek megerősítették a városi tömegközlekedést és az olaszországi hajójáratokat is érintő munkabeszüntetést annak ellenére, hogy az olasz közlekedésügyi miniszter a sztrájk elhalasztását kérte kedden.

    Az eddigi bejelentések szerint a Trenitalia olasz vasutak dolgozói sztrájkja szerda reggel kilenc órától délután ötig tart. Az észak-olaszországi Treno Nord dolgozói 9 és 13 óra között sztrájkolnak. A munkabeszüntetés nem érinti a nagysebességű vonatokat, valamint a római és milánói repülőtéri járatokat. 


    A tömegközlekedésben minden városban más lesz a sztrájk idősávja: a buszok, villamosok és a metró forgalma Milánóban szerda 18 és 22 óra között áll le, Velencében a munkabeszüntetés délelőtt tíztől egy óráig tart, és a vaporettó-hajókat is érinti, Rómában pedig déltől délután fél ötig. 


    Tizenkétórás lesz az olasz hajózási dolgozók sztrájkja, a teherszállításban dolgozók pedig négy órára állnak le. 


    A légi közlekedésben dolgozók július 26-ra meghirdetett sztrájkja miatt az Alitalia olasz légitársaság földi és légi személyzete pénteken 24 órás munkabeszüntetést tart, a többi olasz légitársaság dolgozói 10-tól 14 óráig sztrájkolnak. 


    Danilo Toninelli olasz közlekedési és infrastrukturális miniszter a sztrájk elhalasztására szólította fel a szakszervezeteket, miután hétfőn teljesen megbénult majdnem egész Olaszország vasúti összeköttetése. 


    Firenze körzetében, Rovezzanónál egy elektromos kapcsolószekrény kigyulladása miatt teljesen leálltak az észak-déli vasútjáratok. A hatóságok nem zárták ki, hogy anarchista csoportok gyújtogattak szándékos közlekedési bénulást okozva. 


    A szakszervezetek egyelőre nem halasztották el a sztrájkot.