Az év első felében csökkent az újautó piac az EU-ban

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) legfrissebb jelentése szerint az EU újautó piaca 2019 első félévében 3,1%-al csökkent az előző év azonos időszakához képest, a Lexus prémium márkát is jegyző, és az idei évben valóságos környezetbarát hibrid elektromos modellinváziót bemutató Toyota ugyanakkor egyikre volt azon kevés autógyártó csoportnak, amely az elmúlt időszakban is növekedni tudott.

2019 első félévében a tavalyi év azonos időszakához képest 3,1%-al csökkent az új autók iránti kereslet az Európai Unióban, ahol összesen 8,2 millió járművet regisztráltak az év első hat hónapjában. Németország kivételével (+0,5%) az EU legnagyobb piacain eddig enyhe visszaesés volt tapasztalható. Magyarország az első félévben tapasztalható 5,4%-os növekedéssel az EU harmadik legdinamikusabban bővülő piaca volt: a kimagaslóan jól teljesítő litván (47,1%-os növekedés) és román (+19,2%) piacot leszámítva a legtöbb piacon csökkenés volt megfigyelhető.

Mindössze négy autógyártó volt, amely az enyhén visszaeső európai piacon növelni tudta értékesítéseit, ezek egyike volt a Lexus prémium márkát is jegyző Toyota, amely 399.256 új autó (372.654 Toyota és 26.602 Lexus) értékesítésével, 0,3%-os növekedést ért el. Ezzel a japán autógyártó 0,2 százalékponttal, 4,9%-ra növelte piaci részesedését az EU újautó piacán.

A Toyota és prémium márkája, a Lexus EU-n belüli értékesítéseinek több mint 50%-át tették ki a környezetbarát öntöltő hibrid elektromos modellek. A hibrid Toyota és Lexus modellek 18%-os erősödését nagyban elősegítette a két márka zöld modellinváziója: vadonatúj generációval jelentkezett ugyanis a Toyota RAV4 (90% feletti hibrid arány), a Toyota Corolla (50% feletti hibrid arány), a Toyota Camry (100% hibrid arány), a Lexus RC (100% hibrid arány) valamint a Lexus ES (100% hibrid arány), és megérkezett az elődmodell nélküli vadonatúj Lexus UX crossover is (90% feletti hibrid arány). Az új modellekkel együtt a Toyota és a Lexus immáron mintegy 20 környezetbarát öntöltő hibrid elektromos modellt kínál az EU-ban.