Az USA-ban már kétszeres áron kínálják az új Toyota Suprákat

Alighogy megkezdődött a Toyota GR Supra forgalmazása, az égbe szöktek az árak: a vártnál sokkal intenzívebb piaci kereslet miatt gyakorlatilag szabadárassá vált a Toyota legendás sportautójának ötödik kiadása.

Nem egészen két hónapja kapható a Toyota GR Supra az Egyesült Államokban. A hatalmas kereslet miatt egyes kereskedők százszázalékos vagy annál is magasabb felárral kínálják (és adják el) az autót.

Egy-egy különleges modell bevezetésekor bevett szokás limitált szériával indítani az értékesítést. A Toyota is így bocsátotta piacra az Egyesült Államokban a GR Suprát, amelynek mindössze 1500 példányban készülő Launch Edition kivitelét olyan, más verziókhoz nem kínált finomságok teszik értékesebbé, mint a piros bőrbelső, a szintén piros külső visszapillantó tükrök vagy a Toyota elnökének, Tojoda Akiónak a műszerfalon elhelyezett kézjegye. Ezekért az egyedi részletekért – no meg azért, hogy első körben hozzájuthassanak vágyott sportautójukhoz – az 50 ezer dolláros alapárhoz képest hivatalosan alig több mint tízszázaléknyi felárat kell fizetniük a vásárlóknak.

Ez az elmélet – a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a vásárlók jóval többet is hajlandóak fizetni azért, hogy ne kelljen egy évet vagy még többet várniuk. Európában és Ausztráliában a bevezetés első perceiben elfogyott a Toyota GR Supra teljes éves kontingense, a várólista sok helyen meghaladja az egy évet – Észak-Amerikában azonban máshogy oldják meg a problémát. Előjegyzés helyett a kereskedők korlátozott számban juthatnak hozzá az autóhoz (évente olykor csupán egyetlen darabhoz), amelyet aztán gyakorlatilag árverésre bocsátanak: aki a legtöbbet fizeti érte, azé lehet – várakozás nélkül, soron kívül. Ez persze csak az igazán különleges modelleknél szokott működni, és a jelek szerint a Toyota GR Supra is ilyen különleges autó.

Idén februárban a Supra-fórumokon még 20 ezer dolláros (+40%) felárat prognosztizáltak, a valóság azonban ezt is felülmúlta: a napokban egy Baltimore-i (Maryland állam) kereskedés kerek százezer dollárt, azaz a listaár dupláját kérte egy Supráért – plusz forgalomba helyezési és egyéb díjak. A hirdetés tegnapelőtt lekerült az internetről, így a kereskedő vélhetően sikeresen értékesítette az autót, de az Autoblog munkatársa megszerezte a képernyőmentést a hirdetésről. Nem sokkal később a Supramkv fórum egyik tagja, még ennél is magasabb 120 ezer dolláros árról számolt be, ám ez már a városi legenda határát súrolja – a kétszeres ár is annyira szélsőséges, amivel rendszerint csak az ultra exkluzív Porschék és egyes szupersportautók köreiben találkozhatunk.

Kérdés, hogy rajongói szemmel mi a kívánatosabb opció: türelmesen kivárni, amíg ránk kerül a sor, vagy a reméltnél jóval többet fizetni álmaink autójáért, remélve, hogy idővel busásan megtérül a befektetésünk.

Fotók: Toyota, autoblog.com