39 autót neveztek a hazai járműgyártók- és importőrök

Sikeresen indul az Év Magyar Autója verseny első éve, az Autós Nagykoalíció és a Járműipar.hu szerkesztősége által szervezett díjakra a hazai járműgyártók többsége, a magyarországi autóimportőrök több mint fele benevezte valamelyik 2020-ban fontos autóját. A legtöbb modellt a Porsche Hungaria, az Opel Magyarország és a Magyar Suzuki jelölte.

A nevezések lezárását követően megkezdte a munkát az öttagú zsűri, amelynek az a feladata, hogy szakmai szempontok alapján eldöntse, melyik legyen az Év Magyar Autója, az Év Zöldautója és Magyarország Autója 2020-ban.

Év Magyar Autója 2020

A díjra a Suzuki két esztergomi modelljét, a Vitarát és az SX4 S-Cross szabadidő-autót jelölte. Az Audi Hungaria Zrt. a győri gyártású, világszerte forgalmazott kompakt szabadidő-autóját, a Q3-ast nevezte. Közülük kerül ki az Év Magyar Autója 2020 díj győztese.

Nevezett autók: Audi Q3, Suzuki Vitara, Suzuki SX4 S-Cross

Év Zöldautója 2020

Tizenkét zöldautót jelöltek az importőrök, van köztük hibrid, de többségük teljesen elektromos hajtású. Közös bennük, hogy mindegyikük kevesebb, mint 50 gramm szén-dioxidot bocsát ki kilométerenként. Az autók fele még nem kapható Magyarországon, de a zsűritagoknak lesz lehetősége arra, hogy vezetés közben is meggyőződjenek a jelöltek tulajdonságairól. A tizenkét jelölt közül március 22-én derül ki, hogy melyik lesz az Év Zöldautója 2020-ban.

Nevezett autók: Audi e-tron, BMW 530e, Jaguar I-Pace, Kia e-Niro, Mercedes-Benz EQC, Mitsubishi Outlander PHEV, Nissan Leaf, Opel Corsa-e, Opel Grandland X Hybrid4, Peugeot e-208, Renault Zoe, Volkswagen ID.3

Magyarország Autója 2020

A legnépesebb kategóriába 24 autót jelöltek a magyarországi importőrök. A nagyszámú jelölés és a jelölt modellek különbözősége miatt a szervezőbizottság úgy döntött, hogy nem egy, hanem három Magyarország Autója 2020 díjat oszt ki. A jelölt autókat három csoportba sorolták, így öt autó a kisautó kategóriában, tíz a családi autó kategóriában, kilenc pedig a szabadidő-autó kategóriában verseng az előkelő címért.

Nevezett autók:

Kisautók: Hyundai i10, Opel Corsa, Renault Clio, Suzuki Ignis, Suzuki Swift

Családi autók: Alfa Romeo Giulia, BMW 3, Fiat Tipo, Kia XCeed, Opel Astra, Peugeot 508 SW, Skoda Scala, Toyota Camry, Toyota Corolla, Volkswagen Passat

Szabadidő-autók: BMW X5, Citroen C5 Aircross, DS 3 Crossback, Nissan Juke, Opel Crossland X, Seat Arona, Skoda Kodiaq RS, Suzuki Jimny, Toyota RAV4

A versenyről

Nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri dönti el, melyik lesz 2020 “legmagyarabb”, illetve a magyar piacon a “legjobb” autója. Összetett szempontrendszer alapján választják ki az adott évben nevezettek (magyarországi gyárakban összeszerelt autók) közül a „legmagyarabb” autót. Ugyancsak meghirdették a Magyarország Autója díjat, amely az adott évben nevezettek (magyarországi importőrök által adott évben forgalmazott autók) közül lesz a zsűri döntése alapján a „legjobb” autó. Továbbá kihirdették az Év Zöldautója díjat, a zsűri választja ki az adott évben nevezettek (magyarországi importőrök által adott évben forgalmazott zöld autók) közül a „legzöldebb” autót. Ebben a három kategóriában július 1-jével lezárult a nevezés.

Az Év Magyar Autója díj negyedik kategóriájaként kiosztják az Év Beszállítója 2020 díjat, amely az adott évben nevezettek (magyarországi gyártóhellyel rendelkező autóalkatrészeket gyártó vállalatok) közül a “legmegbízhatóbb” beszállítót jelöli. Lesz közönségdíj is, ahol az összes 39 jelölt modell közül médiapartnerek bevonásával a közönség szavaz a kedvenceire.

További részletek: http://www.evmagyarautoja.hu/