Sötét és világos változatban is lenyűgöző a Lexus terepkupéja

Vajon milyen üzenetet közvetít az, ha egy autógyártó félhivatalos tuningpartnere hirtelen optikai csomagot tervez egy tanulmányautóhoz? Elképzelhető, hogy tudnak valamit, amit a nagyközönség még nem?

A kaliforniai VIP Auto Salon elképzelte, hogy mutatna a Lexus LF-1 Limitless, ha az eredeti, kifinomult színharmóniát nyersen férfias matt feketére vagy lakkezüstre cserélnék. Nos, rendkívül széria-szerűen.

A Lexus 2018 elején, éppen másfél évvel ezelőtt mutatta be a márka jelenlegi stílusirányának legfuturisztikusabb képviselőjét, az LF-1 Limitless koncepcióautót. Egyértelműen formatanulmányról volt szó: erre utalt, hogy a gyártó nem határozta meg a hajtásláncot, ami a névben is visszaköszönt. Ez, valamint a kategóriateremtő, nehezen skatulyázható karosszériatípus elbizonytalanította a közönséget, azonban amikor a Lexus fél évvel később bejegyeztette az LM modellnevet, más opció híján a legtöbben arra gondoltak, hogy a luxuslimuzinok kényelmét a crossoverek kiállásával társító tanulmány kerül piacra ezen a néven. Ma már tudjuk, hogy ez nem így történt; az – egyelőre csak ázsiai piacokon forgalmazott – LM kiviteltől függően fényűző utazógép vagy pazar mozgó tárgyaló.

Ez azonban nem jelentette azt, hogy végleg elszállt minden esély az LF-1 Limitless sorozatgyártásával kapcsolatban. Sőt, japán lapok európai forrásokra hivatkozva már tavaly megírták, hogy a márka innovatív multi-stage hibrid hajtáslánca tehetné piacképessé a modellt, illetve, hogy a várva várt LC F feltételezett új motorjának, a 4.0 literes, ikerturbós V8-asnak is volna keresnivalója a sportos terepkupéban – ez utóbbival nem kisebb ellenfélnek nehezíthetné meg a napjait, mint a Lamborghini Urus.

Ezeket a reményeket ébresztette fel ismét a VIP Auto Salon munkája. A kaliforniai tuningműhely kreatív tagjai matt feketére cserélték a tanulmányautó látványos rézszínű fényezését, a hűtőmaszk (amelyet egyébként egykor túlontúl radikálisnak mondtak, ám ma, az UX bevezetése óta már nem is hat annyira extravagánsnak) viszont fényes fekete kidolgozást kapott; hátul még agresszívabb diffúzort szereltek fel, az óriási (szintén fekete) kerekek pedig szinte szétfeszítik a kerékíveket. Ez a feldolgozás elsősorban az LQ (az előzetes információk alapján ez a legesélyesebb elnevezés) sportverzióját, az LQ F modellt valószínűsíti. Ez persze önmagában nem volna életképes; kell mellé egy nagyteljesítményű, de környezetbarát verzió, azaz egy hibrid modell is, amit alaposan leültettek, hatalmas 22 collos felnikkel és lakkezüst fényezéssel látták el ezt a változatot.

Mivel az LF-1 Limitless tanulmányról az elmúlt tíz hónap során nem sok szó esett, gyanús, hogy nem véletlenül került ismét reflektorfénybe kétféle változatban is a modell. Annál is inkább, mert a VIP Auto Salon kifejezetten a japán luxusmárka modelljeinek módosításával szerzett elismerést magának, kis túlzással gyári tuningműhelynek is tekinthetjük őket. Lehetséges tehát, hogy ez a látványos optikai tuning egyfajta nem hivatalos kedvcsináló előzetes – és ha így van, talán a korábban 2020-ra prognosztizált premiernél is hamarabb mutatkozhat be a modell szériaváltozata.

Fotók: Lexus, vipautosalon.com