Szépségverseny – klasszikus autóknak

Szépségverseny jó karban lévő „öreglányoknak” vagy inkább „csinos idős hölgyeknek”.

A július 12-14-én esedékes Hungaroring Classic keretében a két évvel ezelőtti esemény sikerén felbuzdulva az idén is megrendezik a veteránautó-szépségversenyt, amelyen nem csupán a héttagú szakmai zsűri döntése alapján hirdetnek győztest, hanem a közönség szavazatai alapján is.

De vajon milyen szempontok döntenek?

A szurkolók nyilván a külsőre fókuszálnak, pedig a belbecs legalább annyira fontos.

„A szakmai zsűri körbejárja a Hungaroringet, felméri a kiállított autókat, jegyzeteket készít, majd megnézi őket mozgás közben is, utóbb pedig leül egy hatalmasat vitatkozni – mosolygott Dr. Berniczei-Roykó Ádám, a Magyar Autóklub Oldtimer Szekciójának elnöke, aki egyben a szépségverseny zsűrijének elnöke is. – A zsűritagok között a magyar veteránautók szakértőit találjuk, s bár vannak köztünk apró nézetkülönbségek, alapvetően egy húron pendülünk. Különböző szempontok alapján vizsgáljuk az autókat és motorokat, amelyek vagy az utolsó alátétig totál restaurálnak, vagy az utolsó porcikájukig magukon viselik az elmúlt évtizedek összes nyomát: nyilván nem lehet minden szempontot felsorolni, de számít a megjelenés, az illat, a bőr repedezettsége, de még a króm patinája is, ezen felül nagyra értékeljük a korabeli és korhű felszereléseket. A végeredmény kialakulásánál azonban nyilván az összkép dönt.”

A szépségversenyt az autók és a motorkerékpárok számára is kiírják, a kategóriák pedig a következők: Kelet-Európa, Nyugat-Európa, Amerika, Japán, Cabrio, Háború (1945) előtti, Egyéb.

A nyertes járművek vasárnap kora délután az Elegance Parade keretében megtesznek egy kört a Formula–1-es versenypályán, majd pedig részt vesznek az ünnepélyes eredményhirdetésen.