Ezek nélkül sose indulj el nyaralni

Az iskolákból már kicsengettek, és lassan az egyetemi vizsgáknak is vége, így eljön az idő, hogy a család, a baráti társaság nyaralni menjen. Érdemes azonban előre megtervezni, mivel és hogyan fogunk utazni. Sok kellemetlenséget tud ugyanis okozni, ha nem férünk el az autóban. Az idén 30 éves, piacvezető autókereskedő vállalat összegyűjtötte a legfontosabb tippeket a nyaralóknak.

3+1 aranyszabály indulás előtt

  1. „Téliről a nyári abroncsokra való átálláskor sokan egy teljes körű átvizsgálást is kérnek autójukra, de a többség sajnos még mindig hanyagul áll ehhez a kérdéshez” – kezdte Simon Péter, a Duna Autó Zrt. műszaki igazgatója. „Hosszabb utazás előtt azonban mindig erősen ajánlott átnézetni a kocsinkat. Autópályán, nagyobb sebességnél ugyanis komolyabb terhelésnek van kitéve, mint városi közlekedésnél, a megfelelően beállított futómű ezért kulcsfontosságú. Ugyanilyen fontos emellett a lámpák, valamint az abroncsok állapotának – életkor, kopottság, légnyomás, felnik és szelepek elhasználtsága – ellenőrzése is.”
  2. Habár már minden felmerülő problémát gyorsan és kényelmesen meg tud oldani egy szakszerviz, érdemes a hosszabb útra a megfelelő tartozékokkal is összekészülni. Jó, ha van a csomagtartóban izzókészlet, vontatókötél, defekt esetére pedig megfelelő állapotú pótkerék, emelő és kerékkulcs. Az európai országok többségére érvényes előírások szerint pedig kötelező az elsősegélydoboz, elakadásjelző háromszög, valamint az utasok számával megegyező láthatósági mellény is.
  3. Az Autóváros szakemberei az autó tavaszi felkészítése során már felhívták a figyelmet a klímatisztítás fontosságára. A forró nyári napokon ugyanis már nélkülözhetetlen kényelmi funkcióvá vált a klímaberendezés – akár városon belüli, akár hosszabb, vidéki útról beszélünk. Az egészségügyi problémák elkerülése érdekében azonban fordítsunk gondot rendszeresen fertőtlenítésére.

+1 Egy baleset vagy más váratlan esemény nem csak a nyaralásunkat keserítheti meg, de a pénztárcánkat is kifoszthatja. Indulás előtt ezért mindig kössünk utasbiztosítást! Célszerű annak is utána járni, kihez fordulhatunk baj esetén az adott városban, és jó, ha pár európai baleset-bejelentő lapot is tartunk magunknál. És persze a személyes és gépjárműokmányok se maradjanak otthon…

Nyaralni – de mivel? Városi cirkálóktól a kisbuszokig
A kombi autók továbbra is verhetetlenek, ha igazi kiránduló autót szeretne a család, de a nagyobb szabadidő autók, sőt a városi cirkálók kínálatában is találhatunk olyan típusokat, amelyek valódi társaink lesznek a nyaralás során.

Elég, ha már 3 gyermek van a családban, máris kényelmesebb és praktikusabb, ha egy hétszemélyes gépjárművel – mint például az egyterű Dacia Lodgy, a praktikus Peugeot Rifter vagy a városi terepjáró (SUV) Hyundai Santa Fe – vágunk neki az útnak. Ha viszont a nagyszülők vagy pár barát is csatlakozna a nyaraláshoz, és nem szeretnénk kettő vagy több autó logisztikájával foglalkozni, akkor az optimális megoldás egy kisbusz bérlése lehet, ahol mindenki együtt utazhat. Ehhez a Fiat, a Nissan és a Peugeot is több alternatívát tud kínálni.

„Bármilyen trendek is uralkodjanak az autóiparban, a kombikra mindig biztosan számíthatunk. A karosszéria kialakításából fakadóan nem csak a család, a barátok férnek el kényelmesen, hanem a csomagoknak is lesz helyük. Elég, ha csak a Kia Ceed SW-re, a Renault Clio Grandtourra, vagy a vadonatúj Skoda Scalára gondolunk. Utóbbi modell ráadásul kategóriájának egyik legnagyobb utas- és csomagterével rendelkezik, ennek kihasználása pedig az elérhető Simply Clever megoldásokkal tovább növelhető” – árulta el Markó Zoltán, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója.

„Természetesen a kisebb autók, mint például a Fiat500, Honda Jazz, Nissan Juke vagy Seat Ibiza tulajdonosainak sem kell lemondaniuk a nagyobb kirándulásokról, a megoldást számukra egy megfelelő kiegészítő elem – például tetőcsomagtartó vagy kerékpárszállító – jelentheti. Ezek beszerzése, bérlése ugyanis nem jelent kimagasló költséget, mégis jelentősen megnövelhetjük velük a rendelkezésre álló csomagteret: a számtalan méretben és kivitelben kapható, tetőre, hátfalra vagy vonóhorogra erősíthető verziók széles választéka áll rendelkezésre.”

Kényelmi szolgáltatások, kiegészítő tartozékok
A kötelezőkön kívül érdemes fontolóra venni olyan kisegítő szolgáltatások igénybe vételét is, mint az Assistance-biztosítás, amely minden váratlan helyzetre felkészítheti az autóst. „Ez a szolgáltatás a legtöbb esetben magába foglalja a baleset-biztosítást, valamint a célállomáshoz való eljutás költségeit is, így egy nyaralás nem egy-egy nagyobb meghibásodás okán válhat emlékezetessé” – hívta fel a figyelmet Simon Péter. Hozzátette: „Ha az autó javítása nem oldható meg egy napon belül, akkor csereautót is igényelhetünk. Ezzel pedig elkerülhetjük, hogy a pihenésre szánt időből órákat, vagy napokat töltsünk el tétlenül a jármű szükségszerű javíttatása miatt.”

Nem csak a szolgáltatások, hanem különböző kiegészítők is növelhetik komfortérzetünket utazás során. Elég, ha csak a már említett tetőboxra, kerékpárszállítóra gondolunk, de érdemes napárnyékolót, szélvédőtakarót is beszerezni, ha nem szeretnénk túlhevült kocsiba, forró kormányhoz ülni. Kánikula idején pedig fontos, hogy legyen elég folyadék nálunk, a kiszáradás elkerülése végett, amit a szivargyújtóról vagy USB-porton üzemeltethető autós hűtőládák segítségével hidegen is tarthatunk.

Igaz, ma már a telefonunk az elsődleges navigációs segítség, de nem árt, ha a hagyományos, offline térképet is becsúsztatjuk a kesztyűtartóba. Az akksi lemerülése ugyanis kellemetlen szituációkat tud eredményezni.
A biztonságra pedig fokozottabban ügyeljünk a hosszabb utazások során. A biztonsági öv, illetve a gyerekülés, ülésmagasító használata nem csak erősen ajánlott, de kötelező is, s ha valaki a négylábú családtagot sem szeretné kihagyni a nyaralásból, akkor mindenképp szerezzen be a biztonságos szállításához üléstakarót, kutyahámot és biztonsági övet, vagy hordozót.

A tavaszi és nyári kirándulásokhoz tehát nincs szükség kompromisszumra, pusztán olyan autót kell választani, ami tökéletesen megfelel az igényeknek vagy különböző kiegészítő tartozékokkal áthidalhatóak a méretbeli, felszereltségbeli hiányosságai. Ha pedig baj van, a Duna Autóra akkor is számíthat, hiszen autómentője a nap 24 órájában a rendelkezésére áll.