Figyu! Tudtad, hogy akár „leckéztetésért” is elvehetik a jogosítványt?!

Sokak számára a járművezetői engedély a legfontosabb dokumentum, ezért érdemes tudni, hogy milyen közlekedési bűncselekmények elkövetése esetén kell számolni azzal, hogy bírói ítélet nélkül, már a helyszínen bevonják a jogosítványt. Négy esetben köteles a hatóság a vezetői engedély azonnali bevonására, és ezt a 326/2011. (XII. 28.) kormányrendelet rögzíti – tájékoztatta blogunkat Újvári Zoltán ügyvéd.

A járművezető közúti veszélyeztetés elkövetésével gyanúsítható

Sokszor látni az utakon, hogy egy-egy türelmetlen autós kivág a sorból, agresszívan előz, majd hirtelen vészfékezéssel hozza a frászt a megelőzött kocsi vezetőjére. Akármilyen furcsa, ez az eset is ide sorolható. A járművezető ugyanis akkor követi el a közúti veszélyeztetés bűntettét, amikor úgy közlekedik, hogy a közúti közlekedés szabályainak megszegésével más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki. Fontos tudni, hogy ebben az esetben akkor is eljárhat a rendőr, ha a két kocsi nem ütközött össze, elég annak a veszélye.

A járművezető halálos közúti baleset okozásával gyanúsítható

Amikor már a helyszínen jól rekonstruálható egy halálos eredménnyel záruló baleset során, hogy ki volt a baleset vélhető okozója, akkor bizony akár a helyszínen is bevonhatja a gyanúsított féltől a hatóság a járművezető engedélyt.

A járművezető maradandó fogyatékosságot eredményező baleset okozásával gyanúsítható

Ebben az esetben nem jár a közlekedési baleset halállal, azonban, ha a helyszínen orvos-szakértői vélemény beszerzése nélkül is egyértelmű a maradandó fogyatékosság okozása (például csonkolás), akkor köteles a hatóság a vezetői engedély azonnali bevonására.

Fontos tudni, hogy számos közlekedési baleset során csak a nyomozati eljárásban beszerzett orvos-szakértői vélemény tud választ adni a maradandóság kérdésére. Ilyen esetek, amikor például a végtagok épek és sértetlenek maradnak, de funkcionalitásuk csökken. Amennyiben az orvos-szakértő ezt megállapítja, akkor a szakértői vélemény beérkezését követően haladéktalanul köteles a hatóság az engedély bevonására.

Ha a járművezető ittas vagy bódult

Amennyiben az intézkedő rendőr úgy értékeli, hogy a járművezető ittas, vagy bódító szer hatása alatt áll, akkor szondáztatás, majd orvoshoz szállítás, vér-, vizeletminta vétele várható. Pozitív minta esetén a vezetői engedély azonnal bevonható.

A hatályos jogi szabályozás meglehetősen szigorú, és semmiféle mozgásteret nem ad a rendőrség számára. Különös méltánylást érdemlő esetben lehet az illetékes ügyészséghez fordulni azzal a kéréssel, hogy a büntető eljárás jogerős lezárása előtt rendelkezzék arról, hogy visszaadják a járművezetői engedélyt, de a tapasztalatok szerint a járművezetőkre nézve kedvező eredménnyel végződő ügyészi döntések vannak kisebbségben.

dasblog.hu