Mu-ha-ha! Két új autót nevezett a Nissan

A Nissan Sales Central & Eastern Europe Kft. két autót jelölt az Év Magyar Autója versenyben. Az új, tíz év után teljesen megújuló Juke-ot a Magyarország Autója 2020 díjra jelölték, a hamarosan érkező, nagyobb hatótávolságú Leafet pedig az Év Zöldautója 2020 díjra nevezték.

Nissan Juke
Tíz évvel bemutatása után teljesen megújul a Nissan népszerű kis méretű városi szabadidő-autója. Bár a végleges dizájn még nem ismert, minden bizonnyal megőrzi elődje formabontó vonalait. A CMF-B padlólemezre épülő kisautó kezdettől részben villamosított változatban is érkezik, de elképzelhető, hogy tisztán elektromos változatban is gyártják majd. Sajtóhírek szerint jövő év eleji forgalmazásakor egyliteres, háromhengeres turbós benzinmotorral, valamint a márkánál jól bevált 1,33 literes négyhengeressel választható, utóbbi 130 lóerős. A hibrid változatról sokat nem tudunk, de várhatóan az 1,6 literes benzinmotort 9,8 kilowattóra kapacitású akkumulátor által táplált villanymotor egészít ki, amely mintegy 32 kilométeres elektromos hatótávot tesz majd lehetővé. A jelenleg is kapható változatból már több mint 1 millió példány készült, az új modellt változatlanul a nagy-britanniai Sunderlandben gyártják majd.

Nissan Leaf
Európa és Magyarország legnagyobb darabszámban eladott villanyautója jelentősen megnövelt kapacitású akkumulátorral és izmosabb villanymotorral érkezik még az idén. A Nissan Leaf 3.Zero e+ modell akkumulátorának energiasűrűsége 25 százalékos, energiakapacitása pedig 55 százalékos növekedésen esett át, 192 cella helyett 288 cellából áll. Névleges kapacitása 62 kWh lett, ami a gyártó szerint 385 kilométer megtételére elegendő egy töltéssel (WLTP szabvány alapján mérve). Erősebb villanymotor hajtja a megnövelt hatótávú Leafet, teljesítménye 160 kW (217 lóerő), legnagyobb forgatónyomatéka 340 Nm. A frissített modell az új hajtáslánccal álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 7,3 másodperc alatt gyorsul fel és végsebessége eléri a 157 kilométer/órát. A Nissan Leaf továbbra is elérhető lesz 40 kWh kapacitású akkumulátorral, 270 kilométeres hatótávval és 150 lóerős villanymotorral.