Guinness világcsúcsot ért el a Toyota sportoló robotja


Eredetileg munkaidő után, hobbiból kezdte el építeni a Toyota néhány mérnöke azt a robotot, amelynek harmadik generációja idén világcsúcsot döntött – méghozzá nem mindennapi körülmények között.

Vigyázz, ha a Toyota mérnökeit arra bíztatod, képezzék tovább magukat: a végén még előfordulhat, hogy a projekt, amely egyszerű agytornának indult, világhírt hoz a csapatnak és az egész cégnek. Pontosan ez történt azokkal a mérnökökkel, akik a mesterséges intelligencia alapjainak elsajátítása közben megépítették a világ első kosárlabdázó robotját, amely képtelen hibázni.

Az egész akkor kezdődött, amikor a Toyota 1947-ben alapított önkéntes szervezete, a Toyota Engineering Society (TES) foglalkozássorozatot hirdetett a cég lelkes dolgozói számára, „Abszolút kezdők megtanulnak a semmiből mesterséges intelligenciát létrehozni” címmel. Az önképzőkör tagjai véletlen sugallatra döntöttek úgy, hogy építenek egy robotot, amelyik gépi tanulás révén képes kiszámítani egy cél távolságát, és azt hibázás nélkül, minden alkalommal eltalálni. A műhelymunka végére elkészült CUE, az emberszabású robot, amely egészen ügyesen dobott kosárra: a projektet lezáró bemutatón tíz próbálkozásból csupán egyet hibázott (a cégen belül keringő pletykák szerint azt is csak azért, mert megilletődött a felsővezetők jelenlététől).

Ezzel elvileg véget ért volna a projekt, ám megkereste őket a japán kosárlabda-bajnokság egyik prominens csapata, az Alvark Tokyo, hogy tartsanak bemutatót egy mérkőzésük félidejében. Ezzel kiengedték a szellemet a palackból: a mérnökök olyannyira fellelkesültek, hogy folytatni akarták a kísérletet, és a lehető legtovább fejleszteni a robotot. Immár nem csupán munkatársaikat akarták tanulásra és fejlődésre ösztönözni, hanem valami világszínvonalút kívántak alkotni. A cég vezetősége szabad kezet és két évet adott a munkaidejükön kívül szorgoskodó mérnököknek, ám alig több mint egy is elég volt nekik ahhoz, hogy besöpörjenek egy Guinness világrekordot – méghozzá egy eddig nem létező kategóriában.

Miután az első generációs robot csupán büntetőket dobott, utódja már hárompontosokra is képes volt – ez minden téren hatalmas kihívás elé állította a csapat tagjait, hiszen könnyebb komponenseket, erősebb szervomotorokat, stabilabb szerkezetet és nagyobb számítókapacitású vezérlést kellett kifejleszteniük. Ekkor azonban már a Toyota hivatalos robotikai részlegének és az Alvark Tokyo kosárlabdacsapatnak a lelkes szakmai támogatását is élvezték. Így a harmadik generációs CUE3 idén májusban megkísérelhette azt, amit előtte még senki: hivatalos világcsúcsot felállítani, mint a világ legpontosabban dobó kosárlabdázó robotja.

A Guinness világrekordok hivatalos kiírása szerint legalább ötször kellett volna célba találnia ahhoz a büntetővonalon álló robotnak, hogy elismerjék teljesítményét, ráadásul mindezt úgy, hogy a mérnökök nem nyúlhattak hozzá a szerkezethez két dobás között. Magyarul, míg az első generációs CUE esetében minden dobást háromperces előkészület, hosszas újrakalibrálás előzött meg, ezúttal csupán a labdát helyezhették a robot kezébe, amelynek önállóan kellett felkészülnie a következő dobásra.
Az első öt dobás hibátlanul sikerült, így folytatták a kísérletet. A csapat korábbi leghosszabb, egybefüggő szériája kétszáz sikeres dobás volt – CUE3 könnyedén eljutott idáig, azt azonban senki nem tudhatta, hogy a mechanikus és elektronikus komponensek ezt követően hogyan bírják a terhelést.

Nos, remekül: a robot, amely alig több mint egy év alatt jutott el erre a szintre, az ezredik dobást is ugyanolyan tökéletességgel hajtotta végre, mint az elsőt. Eredetileg azonban senki nem számított arra, hogy ez ilyen sokáig fog tartani, és mivel a világcsúcskísérlet nem szakítható félbe, a próbálkozást felügyelő biztos pedig egy pillanatra sem hagyhatja el a helyszínt, még mosdóba sem mehet ki, dönteni kellett, meddig folytatják. A stáb tagjai stílusosan a tokiói olimpiai játékok dátumát, 2020-at tűzték ki célul. Hogy CUE3 meddig bírta volna szusszal, ez alkalommal nem derült ki. Hat óra és 35 perc elteltével megszületetett a hivatalos világcsúcs, a legtöbb szabaddobás, amelyet humanoid robot hajtott végre emberi segítséggel.

A CUE3 fejlesztésében segédkező Alvark Tokyo máris tiszteletbeli csapattaggá fogadta a robotot. Fejlesztői azonban ennél is többre vágynak: következő céljuk, hogy a robot igazi játékossá váljon, azaz hús-vér kosárlabdázók oldalán részt tudjon venni egy mérkőzésen. A kitűzött dátum 2020 januárja – az eddigiek alapján pedig nem mernénk százszázalékos bizonyossággal kijelenteni, hogy ez képtelenség.

A világrekord beállításáról készült videó az alábbi linken tekinthető meg: