Egy kosaras (robot) naplója

ÍME A TOYOTA GUINNESS REKORDER KOSÁRLADBÁS ROBOTJÁNAK TÖRTÉNETE

A világ és különösen az autóipar napjainkban olyan átalakuláson megy keresztül, amelynek köszönhetően számos dolog ami gyermekkorunkban a science fiction filmek futurisztikus világának részét képezte, mára a jelen, vagy a közeljövő mindennapjainak magától értetődő velejárója lesz. Az utakon már ma is ott vannak a részben vagy teljesen elektromos autók, fél évtizeden belül az önvezető autók is az utcakép természetes részét képezik majd, és magától értetődő, hogy az autóipari fejlesztések legfontosabb részterületei között ott van a mesterséges intelligencia vagy épp a robotika. Különösen igaz ez a világ leginnovatívabb autógyártójára, a mára világszerte 13,7 millió öntöltő hibrid elektromos autót értékesítő Toyotára, amely az olimpiai mozgalom mobilitási partnereként melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás buszokkal és a lelátókon a szurkolók eligazodását segítő humanoid robotokkal készül a 2020-as Tokiói Olimpiára, amelynek lángját várhatóan egy Toyota repülő autóról gyújtják majd meg… Mindennek fényében talán már meg sem kellene lepődnünk a Toyota legújabb, mesterséges intelligenciával rendelkező kosárlabdázó robotján, amely immár egy Guinness rekord büszke tulajdonosa. Alább a CUE3 névre hallgató robot fejlesztésének napjója, és a világ első kosárlabdázó robot által felállított Guinness rekordjának története olvasható el.

CUE3, a kosaras robot Guinness világrekordra tör. Még leírni is olyan, minta egy filmből idéznénk. CUE-t eredetileg a Toyota önkéntes mérnökei fejlesztették szabadidejükben (csak úgy mint az olimpiai lángot jövőre lángra lobbantó repülő Toyotát): olyan mesterséges intelligenciával (AI) rendelkező, kosárlabdázó robotot akartak építeni, amely egyetlen dobást sem hibáz el. Most egy rövid időre, 2020-ig a robot fejlesztése hivatalosan is a csapat munkájának részévé vált.

CUE3 megkísérli megdönteni a Guinness világrekordot?!

2019 májusában, egy hónappal CUE3 hivatalos bemutatkozása után különleges lehetőség nyílt meg a CUE Fejlesztési Csapat előtt. A Guinness Világrekordok szervezete egy különleges világcsúcsajánlattal kereste meg őket, ami így hangzott: „A legtöbb folyamatosan elvégzett, sikeres büntetődobás, amelyet humanoid robot hajtott végre (emberi segítséggel.)” A kihívás izgalmasan hangzott, ráadásul különösen nagy jelentőséggel bírt a csapat számára. A „CUE fejlesztési napló” az alábbiakban áttekinti a CUE projekt történetét, és a színfalak mögé pillantva bemutatja a Guinness világrekord-kísérlet körülményeivel. CUE3 Guinness-kísérletéről az alábbi linken tekinthető meg videó: https://www.youtube.com/watch?v=rlZReGFm53U

Egy robot aki Guinness rekordot szeretne felállítani? Abszurdum…vagy mégsem?

Legtöbbünk számára alighanem ismerősen cseng a Guinness Világrekordok neve. Egy olyan szervezetről van szó, amely a legkülönfélébb világrekordokat fogja egybe és hitelesíti. Minden évben mintegy 50 ezren jelentkeznek világrekord-kísérletre, illetve a Guinness Világrekordok maga is felkutat olyan személyeket, tárgyakat vagy tevékenységeket, akik vagy amelyek jó eséllyel világrekordot érhetnek el, vagy azzá válhatnak. 2018 márciusában, amikor a Toyota alkalmazottai még szabadidejükben, önkéntes alapon fejlesztették CUE-t, a Guinness Világrekordok felkereste az akkori fejlesztőcsapatot. Akkor még azonban minden egyes dobás után három percig tartott, amíg a csapat tagjai felkészítették CUE-t a következő dobásra; próbálkozásait ezért nem lehetett folyamatosnak tekinteni. Ráadásul a csapat abban sem volt biztos, hogy CUE kibírja a kísérlettel járó megpróbáltatásokat. Mindezek miatt szomorúan bár, de visszautasították a felkérést.

A második esély

A csapat lemondott a Guinness világcsúcsról, egy évvel később azonban meglepetésükre ismét esélyük nyílt a rekordra. Miután CUE fejlesztése 2018 májusában hivatalosan is a munkájuk részévé vált, a csapat nagy lendülettel fogott hozzá az új generációs CUE kidolgozásához. CUE2 két japán kosárlabdacsapat, az Alvark Tokyo és a Kyoto Hannaryz mérkőzésének félidejében, 2018. november 28-án mutatkozott be a nyilvánosság előtt. Noha közvetlenül a premier előtt különféle nehézségekbe ütköztek, a robot sikeresen teljesített egy hárompontos dobást. Öt hónappal később, 2019. április 10-én az Alvark Tokyo és a Sunrockers Shibuya közötti mérkőzésen leleplezték CUE3-at. Ez alkalommal azonban a meccs előtti főpróba során probléma merült fel: CUE3 hiába próbálkozott a specialitásának számító, félpályáról indított (kb. 12 méteres) dobással, egyetlen alkalommal sem sikerült betalálnia a kosárba.

Mire képes valójában? CUE3 léte volt a tét.

A csarnok zengett a „Hajrá, CUE3!” kiáltásoktól. A csapat nem tehetett mást: reménykedve nézte, amint CUE3 felkészült a dobásra. Több ezer néző tekintetének kereszttüzében CUE3 elengedte a labdát, amely gyönyörű ívet leírva csont nélkül talált a hálóba. A közönség tombolt. A fejlesztők ujjongtak, Tomohiro Nomi projektvezető pedig felugrott, és örömében megölelte a műsorvezető Minamit. A félpályás dobást feltöltötték a japán kosárlabda-liga, a B.League hivatalos Twitter-fiókjába, ahonnan futótűzként szétfutott az interneten, és másnap már a kosárlabda hazájában, az Egyesült Államokban is ismerték CUE3 nevét. A videót bemutatták az ESPN és más vezető észak-amerikai sportcsatornák közösségi oldalain. A hírnév a vállára kapta CUE3-t, mindenki róla beszélt. A hír a Guinness Világrekordok központjába is eljutott, ők pedig ismét megkeresték a CUE fejlesztő csapatát. Miután egy éven át tökéletesítették alkotásukat, és sikeresen megoldottak számtalan problémát, a csapat kapott még egy esélyt, hogy világcsúcsot állítson fel. Haladéktalanul megkezdték tehát a felkészülést a világrekordra.

A CIKKNEK MÉG NINCS VÉGE!
LAPOZZ A KÖVETKEZŐ OLDALRA!