A Mercedes-Benz megkezdte Kecskeméten az új CLA Shooting Brake gyártását

Wenige Monate nach dem CLA Coupé rollt im ungarischen Mercedes-Benz Werk Kecskemét nun auch der neue CLA Shooting Brake vom Band. Damit bringt Mercedes-Benz Cars nicht nur die beiden sportlichsten Modelle aus der neuen Kompaktwagen-Generation in bewährter Top-Qualität auf die Straße - auch in der Produktion setzt das Unternehmen Maßstäbe in Bezug auf Flexibilität, Effizienz und Nachhaltigkeit. Die internationale Anlaufkaskade der Kompaktwagen, die im April 2018 mit dem Produktionsstart der neuen A-Klasse in Rastatt begonnen hat, hat damit ein weiteres Etappenziel erreicht. // Just a few months after the CLA Coupé, the new CLA Shooting Brake is starting to leave the production lines at the Hungarian Mercedes-Benz plant in Kecskemét. This not only means that Mercedes-Benz Cars is putting the two sportiest models in the new compact car generation onto the roads in well-proven top quality - in production too, the company is setting standards with respect to flexibility, efficiency and sustainability. It means that the international ramp-up cascade for compact cars that started with the new A-Class in Rastatt in April 2018 has reached a further milestone.


Új szállítási módok a karosszériaüzemben: A kecskeméti Mercedes-Benz gyár az alkatrészek szállításánál az új technológiák alkalmazására épít. Egyebek mellett vezető nélküli szállítójárművek mozgatják az új kompaktautó-generáció kerékjárati karosszériaelemeit – vagy akár egész nyers karosszériákat is – a karosszériaüzemen belül az egyes gyártóberendezések között. Ez a nagyobb hatékonyság mellett egyben a munkabiztonságot is növeli.


Targoncamentes összeszerelő üzem és vezető nélküli szállítórendszer: A telephely célja a targoncamentes összeszerelő üzem megvalósítása, ami mindenekelőtt a munkabiztonságot szolgálja. A targoncák helyett speciális görgős állványokat használnak, amelyek segítségével az anyagokat az alkalmazott göngyölegtől függetlenül, logisztikai vonatok vagy vezető nélküli szállítójárművek segítségével továbbítják a gyártócsarnokba. A gyárban alkalmazott, vezető nélküli szállítórendszerek pontosan az egyedi járműre szabott komponenseket és alkatrészeket szállítják a szerelőszalaghoz, ahol köztes tárolás nélkül szerelik be azokat. A telephelyen jelenleg már a szerelőterületek 99 százaléka targoncamentes.
Papírmentes gyár: A projekt révén láthatóvá válik, hogy az ipar 4.0 digitális megoldásai hogyan növelik a gyártás hatékonyságát, miközben az erőforrásokat is kímélik. A digitális megoldások fokozatosan átveszik a papír alapú dokumentáció helyét, például a járművek gyártószalagon használt papír kísérődokumentumait és a belső folyamatok biztosítására szolgáló bizonylatokat is képesek kiváltani.


Széndioxid-semleges termelés: 2022-ig a Mercedes-Benz Cars európai gyárainak energiaellátását széndioxid-semlegessé teszik. A kecskeméti Mercedes-Benz gyár már a jövő évben átáll a széndioxid-semleges áram felhasználására. Az energiahatékonyság növelése céljából a gyár területének komplett kültéri megvilágítását LED-lámpák biztosítják, 2021-ig pedig az épületek belső világítását is LED-re cserélik.


Az új CLA Shooting Brake: sportos és praktikus
Már a világpremierjén, a 2019-es Genfi Autószalonon is minden tekintetet magára vonzott a „dizájndarab”, de markáns frontjával és sportos hátsójával a CLA Shooting Brake második generációja nem csak látványra meggyőző. A modell még nagyobb rakteret kínál a bevásárláshoz, vagy éppen a sporteszközök szállításához. Ugyanúgy, mint a CLA Coupé, a kombi modell is elsősorban a fiatalabb vásárlói réteget szólítja meg.
Az új modellben a Mercedes-Benz User Experience (MBUX) multimédia rendszer legújabb verziója kapott helyet. A belső tér asszisztens funkció révén az MBUX már kézmozdulatokkal is irányítható, ezáltal intelligensebb, mint valaha. Számos kényelmi és MBUX-funkció kezelése még könnyebb és ösztönösebb lett.


Az új CLA Shooting Brake még kényelmesebb az ENERGIZING komfortvezérlésnek köszönhetően, amely összekapcsolja a gépjármű különböző kényelmi funkcióit. A klímaberendezés és az ülések (fűtés, szellőztetés, masszírozás) egyes funkciói különböző megvilágítási és zenei hatásokkal együtt célzottan hoznak létre egy igazán különleges, személyre szabott hangulatot az ügyfél igényei szerint.


A CLA Shooting Brake megkapta a legújabb biztonsági segédrendszereket, és az S-osztályból érkező funkcióknak köszönhetően az aktív biztonság tekintetében kimagaslik a szegmensből.


Az új CLA Shooting Brake 2019 szeptemberében kerül kereskedelmi forgalomba.
A piaci bevezetésük óta a CLA Coupé és a CLA Shooting Brake modellekből már több mint 750.000 darabot értékesítettek. 2018-ban a legnagyobb piacok Kína, az USA és Németország voltak. A Mercedes-Benz már a CLA első generációjával is sikeresen szólított meg új vásárlói rétegeket: az USA-ban a CLA-vásárlók általában tíz évvel fiatalabbak az átlagos Mercedes-Benz-vevőknél. Európában a modell vásárlóinak csaknem kétharmada valamelyik versenytárs autóját vezette korábban.