Elképesztő, egyesek mibe burkolnak Toyota Corollákat

Mi a közös egy kaliforniai pankrátornőben és egy indiai háziasszonyban? Mindketten a szokványostól merőben eltérő módon igazították ízlésükhöz, környezetükhöz és igényeikhez szeretett Toyota Corollájukat.

Mikki Yamashiro látványosabbá, Sejalben Shah hűvösebbé szerette volna tenni Corolláját. Mindketten szokatlan módszert választottak céljaik elérésére, és bár egyik mutatvány megismétlését sem tudjuk teljes szívből ajánlani európai olvasóinknak, ötleteik jól mutatják, hogy kellő kreativitással még egy szinte hibátlan Toyota is élhetőbbé tehető.

Amikor a női pankrátorként dolgozó Mikki Yamashiro (művésznevén Candy Pain) öt évvel ezelőtt Los Angelesbe költözött, úgy döntött, ideje látványosabbá tenni 2011-es Toyota Corolláját. Az ezüstszínű szedánt elvitte hát egy Peggy Noland nevű dizájnerhez, aki addigra már komoly nevet szerzett magának látványos autófóliázásaival.

Yamashiro kisasszony tudta, hogy Peggy nem fél a merész, harsány színektől, és teljes egészében rábízta a kivitelezést. Arra azonban nem számított, hogy autóját fólia helyett valami egészen másba fogja burkolni az utcai művész: hosszú, selymes műszőrmét ragasztott a karosszériára, a fejtámlákra és a külső tükrökre. Az autó oldalára hatalmas piros betűkkel felírta a pankrátor művésznevét, a hátfalra az autó gyártmányát, végül az abroncsok oldalfalát a szőrmével azonos színűre fújta. „Még nem találkoztam olyan emberrel, akit ne nyűgözött volna le az autó. Még a hatalmas terepjárókban pöffeszkedő srácok is mosolyogva integetnek” – meséli a büszke tulajdonos.

A bundás Corolla egyetlen hátránya, hogy az átlagosnál komolyabb törődést igényel. „Az esővel nincs gond: ha megázik, megszárad. Az már rosszabb, ha összefröcskölik, besározzák; ilyenkor ki szoktam kefélni” – mondja Candy Pain, aki azért éjszakára és esős időben inkább a garázsban tartja az autót, biztos, ami biztos.

Az eső éppenséggel Sejalben Shah Corollájának sem kedvez. Az észak-nyugat indiai Gudzsarát államban élő nő annyira szenvedett a nyári hőségtől, hogy egy régi népi bölcsességet követve bekente autóját – mit szépítsük – tehéntrágyás iszappal. Persze nincs ebben semmi meglepő, köztudott tény, hogy az iszappal elkevert trágya rendkívül jó hőszigetelő képességekkel bír, a bolygó szinte minden kontinensén van olyan rész, ahol évszázadok óta tapasztják be vele a környékbeli házak falát, hogy elviselhetőbbé tegyék a hőséget. „Nálunk, Ahmedabad városában iszonyatosan fel tud melegedni a levegő, nem ritka a 45 fok feletti hőmérséklet. Most viszont, ha kint 45 Celsius-fokot mérnek, a Toyotámban nincs melegebb 36 foknál. Hatalmas különbség!” – meséli a háziasszony, aki, ha már tradicionális megoldást választott, fehér festékkel dekorálta ki alkotását, így az nemcsak ötletes és egyedi, de tökéletesen stílusos is lett. Ráadásul takarékosabban is autózik: „Már nem kell bekapcsolnom a légkondit a kocsiban, tehát energiát takarítok meg. Nekem fontos, hogy természetes anyagok felhasználásával kímélem a környezetet.”

Fotók: Amy Harrity (NY Times), drivetribe.com