Hibrid pickupot fejleszt a Toyota

A Lexustól kölcsönzött, nagyteljesítményű hibrid hajtáslánc dolgozhat abban a platós prototípusban, amelyet Michigan államban csíptek el kémfotósok.

Meglepő jelenségről számolt be az Automedia ügynökség munkatársa: egy erősen álcázott pickupot fotózott. Amikor azonban a jármű elindult, a várt V8-as dohogás helyett csak finom surrogást lehetett hallani; a nagy benzinmotor csak valahol 50 km/óránál indult be.

A következtetés logikus: a Tundrában – a Toyota pickup-kínálatának legnagyobb tagjában – hibrid hajtáslánc dolgozik. Ez a furcsa hátsó fűszoknyát is megmagyarázza: az sem a kipufogócsövek elrendezését, sem a hátsó tengelyre szerelt, esetleges elektromos segédhajtást nem engedi látni.

Egy ekkora jármű (a Tundra kiviteltől függően 5,8 – 6,3 méter hosszú, maximális össztömege 3,0 – 3,2 tonna, legnagyobb vontatható tömeg 3,0 – 4,6 tonna) mozgatásához persze valamivel többre van szükség a Prius 122 lóerős hajtásláncánál. Kézenfekvő megoldás volna a Lexus számos típusában megtalálható, 3,5 literes V6-osra épülő, 354 lóerős, 600 Nm körüli hibrid egysége. Sőt, mivel a Tundra jelenlegi egyetlen, 5,7 literes benzinmotorja 381 lóerőt és 544 Nm-t ad le, jobb volna megemelni a hibrid hajtáslánc teljesítményét: egyes források szerint akár 450 lóerőre és 680 Nm-re is számíthatunk.

Mármint nem mi, hanem az észak-amerikai ügyfelek: nincs tudomásunk ugyanis arról, hogy a típus európai forgalmazása napirenden volna a Toyotánál. Másfelől viszont nem először merül fel a hír, hogy a Toyota közös platformra helyezné át globális pickupjainak (Tundra, Tacoma és Hilux) gyártását, ráadásul ez a platform állítólag eleve támogatja a részleges vagy teljes villamosítást. Ebben az esetben nagyon is életszerű volna, hogy a Hilux fedélzetén Európába is eljusson a hibrid hajtáslánc – akár még takarékosabb is lehetne a jelenlegi dízelmotoros verziónál, az emissziós mutatói pedig sokkal kedvezőbbek lehetnének, ami egyre több piacon merül fel fontos szempontként, amint Európa lépésről lépésre hátat fordít a dízelmotoroknak.

Fotók: Toyota, motor1.com