Megint futnak, szaladgálnak – Lezárások és közösségi közlekedési változások a belvárosban június 8-án napközben futóverseny miatt

A Városliget és környéke forgalmának korlátozásával június 8-án, szombaton 10 és 13 óra között rendezik meg a Nemzeti Futóverseny sporteseményt. Ekkor lezárják többek között az Andrássy utat az Oktogon és a Hősök tere között, továbbá a Dózsa György utat a Podmaniczky utcától egészen a Damjanich utcáig. Biztonsági intézkedésként lezárják az utasforgalom elől az M1-es metró Hősök tere állomását a Mexikói út irányú oldalon (a Vörösmarty tér irányába ebben az időszakban is megáll az M1-es metró a Hősök terén), a forgalomkorlátozások miatt pedig változik a 20E busz, a 30-as buszcsalád, a 105-ös busz, valamint a 70-es, a 73-as, a 75-ös, 76-os és a CITY trolibusz forgalmi rendje.

Korlátozások a közúti forgalomban

Lezárták a forgalom elől

·         a Hősök terét a Dózsa György út és a Kós Károly sétány között június 8-án, szombaton 6 óráig, valamint

·         az Olof Palme sétányt a Hősök tere és a Műcsarnok mögötti út között június 8-án, szombaton 22 óráig.

Lezárják továbbá a forgalom elől június 8-án, szombaton

·         6 órától 22 óráig a Hősök terét a Dózsa György út és az Állatkerti körút között, valamint a Kós Károly sétányt a Dózsa György út irányából,

·         6 órától 13 óráig a Kós Károly sétányt a Hermina út irányából, valamint az Állatkerti körutat a Gundel Károly út és a Hősök tere között,

·         9:30-tól 12:45-ig és az Andrássy utat az Oktogon és a Hősök tere között, a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és a Damjanich utca között, valamint a Dvořák sétányt.

Közösségi közlekedési változások

A futóversenyhez kapcsolódó útlezárások miatt június 8-án, szombaton várhatóan 9:30 és 13 óra között az érintett közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje az alábbiak szerint változik:

·         Lezárják a forgalom elől az M1-es metró Hősök tere állomását a Mexikói út irányú oldalon, ebbe az irányba tehát a Hősök tere megállóhelyen megállás nélkül áthaladnak a szerelvények.

·         A 20E autóbusz a Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor–Hungária körút módosított útvonalon közlekedik, ezért egyik irányban sem érinti a Hősök tere M megállót. A 20E buszra az Ötvenhatosok terén a 30-as buszcsalád megállójában, a Kacsóh Pongrác útnál az éjszakai buszok megállójában, továbbá csak Káposztásmegyer felé a Vágány utca / Róbert Károly körút csomópontnál a 32-es busz megállójában lehet felszállni.

·         A 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz a Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor–Hermina út–Állatkerti körút–Gundel Károly út–Dózsa György út módosított útvonalon halad, ezért nem érinti a Dembinszky utca (csak a Keleti pályaudvar felé), a Damjanich utca / Dózsa György út, a Benczúr utca és a Hősök tere M megállót. A 30-as buszcsalád járataira a 72-es és a 74-es troli érintett megállóiban, továbbá a Dózsa György út és a Gundel Károly út kereszteződésénél lehet felszállni.

·         A 70-es trolibusz a Hermina út–Ajtósi Dürer sor–Dózsa György út–Damjanich utca módosított útvonalon haladva nem érinti az Olof Palme sétány és a Dvořák sétány megállóhelyet. A 70-es trolira a 74-es és a 75-ös járat érintett megállóiban lehet felszállni.

·         A 73-as trolibusz nem közlekedik.

·         A 75-ös trolibusz az Ajtósi Dürer sor–Hermina út–Állatkerti körút–Gundel Károly út–Dózsa György út módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti Zichy Géza utca és a Hősök tere M közötti megállóit. A 75-ös trolira a Stefánia út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződésénél, ezt követően a 72-es és a 74-es troli érintett megállóiban, majd a Gundel Károly út és a Dózsa György út kereszteződésénél lehet felszállni.

·         A 76-os trolibusz két szakaszra osztva közlekedik: a Jászai Mari tér felől – a Ferdinánd hídtól a 72-es és a 73-as troli útvonalát követve – az Arany János utca M megállóhelyig lehet utazni a 76-ossal, míg a Keleti pályaudvartól induló trolibuszok a 74-es járat Károly körút (Astoria M) végállomásáig közlekednek.

·         A 105-ös autóbusz az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán át közlekedik, ezért a Bajcsy-Zsilinszky út M és a Hősök tere M közötti megállóit nem érinti. A buszjáratra a 9-es busz és a 72-es troli érintett megállóiban lehet felszállni.