Hihetetlen állapotban vásárolták meg hazánkból a ’80-as évek autóját

WILL ÉS GUS ANTIK CSODÁKAT PIMPEL

Önvezető járművek, zöld autók, tankolás árammal – noha ma erre tart az autóipar, a másik oldalon a használtautó-vásárlás is pörög. Angliában két kocsifanatikus megszállottan gyűjti a régi autókat, hogy aztán egy hét alatt varázsolja újjá őket. A hóbortból egy év után lett vállalkozás, Will és Gus ma már főállásban végzi a pimpelést. Legutóbb Magyarországról szereztek be egy csodás állapotú veteránt. Munkájukról Öreg autó, nagy haszon címmel sorozat is készült, amelyet nálunk a Viasat Explore tévécsatorna mutat be.

A technológia fejlődésnek köszönhetően ma már évente annyi új extrával rukkolnak elő a gyártók, mint anno tízévente. Az újdonságokkal lépést tartani szinte lehetetlen – mire kezünkbe fogjuk álmaink autójának slusszkulcsát, már egy sokkal felszereltebb modellen gondolkodunk (legyen önvezető, legyen zöld, legyen jobb!). De nem mindenki választ vagy engedhet meg magának szalonból kiguruló négykerekűt, így a használtautó-piac is dübörög. Olykor pedig antik csodákra is lelhet az ember, ha alaposan körbenéz autópiacokon, apróhirdetési portálokon, Facebookon, no és aukciókon.

Van, akinek régről megmaradt, más megszállottan gyűjt hibátlan állapotú, több évtizedes autókat. Ezen gépjárművek szerelmese lett Will és Gus. Előbbi hajóépítőként, utóbbi pedig autófotósként dolgozott, amikor régi autók csinosításába fogtak. Egy évvel ezelőtt aztán feladták „rendes” munkájukat, és ma már főállásban végzik hóbortjukat. Kellőképpen őrült kihívásként pedig maximum 1000 fontos (kb. 356.000 Ft) beszerzési árat határoznak meg maguknak, amit aztán minimum duplázni kívánnak.

Nagyon óvatosnak kell lenned, amikor régi autót vásárolsz, mert sokszor több gond van vele, mint amennyire számítottál. Korlátozott ideig láthatod, csak egy gyors pillantás az alvázra, egészen addig, amíg haza nem viszed és meg nem nézed tüzetesen… Na akkor döbbensz rá igazán, mennyi munkád lesz vele – mondta el Gus.

A kocsirajongó duó nemrégiben egy magyar, fantasztikus kondícióban lévő Skoda Estelle megvásárlásával duplázza meg befektetett pénzét, amely szabályosan elbűvölte Willt. Mellette 12 másik kicsinosított példányt (amellyel olykor hatalmasat kaszáltak, máskor hatalmasat buktak…) mutat be a Viasat Explore 2019. június 3-án 21 órakor induló sorozata, köztük egy Rover Sterlinget, egy Austin Maestrot, egy Audi TT-t, egy Suzuki Jeepet és egy Saab 99-et.