A Hajnalfény Orvoscsoportot segíti a Toyota

A Toyota elkötelezte magát egy egészen különleges és egyedülálló hazai önkéntes karitatív összefogás, a Hajnalfény Orvoscsoport munkájának támogatása mellett. A tizennégy egészségügyi szakterületet képviselő közel húsz önkéntes szakemberből álló orvoscsoport az elmúlt csaknem másfél évtizedben majd százezer embert látott el szabadidejében, karitatív alapon a Kárpát-medencében és a világ válság sújtotta területein. A Toyota az idei évtől gépjárművek és a szükséges üzemanyag biztosításával támogatja az önkéntes orvosok hazai és kárpát-medencei munkáját.  

„Jót, s jól! Ebben áll a nagy titok.” – Kazinczy Ferenc máig ható szavai tökéletesen leírják egy különleges magyarországi karitatív kezdeményezés munkáját, szellemiségét. Az egészen változatos területekre specializálódott önkéntes orvosokból álló Hajnalfény Orvoscsoport más karitatív szervezetekkel együttműködve, 2005. óta végez hiánypótló tevékenységet Magyarország leszakadó településein, valamint a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein, de orvosaik ott voltak a Pakisztánban és Indonéziában bekövetkezett földrengéseknél, és megjárták a szumátrai szökőár által sújtott területeket és a háború sújtotta Libanont is.

Az önkéntes orvosokból álló szervezet a kárpát-medencei magyarság szolgálatában a kárpátaljai, a székelyföldi és a moldvai csángó magyarok egészségügyi szűrését végzi, Csángóföldön évente többször is megfordulnak, de a külföldi missziókkal párhuzamosan az általános egészségügyi vizsgálatokat 2009-ben kiterjesztették a magyarországi nyomortelepekre is. Ezen területeken a gyermekek alultápláltsága és a higiéné hiánya általánosnak mondható, a felnőttek nagy részének akár évtizedek óta nincs kapcsolata az egészségügyi rendszerrel, meglévő betegségeikről, illetve azok következményeiről semmilyen ismerettel nem rendelkeznek.

A Toyota az idei évtől az adott célfeladatnak megfelelő járművek (igény szerint Toyota Hilux pickup, Toyota Proace személyszállító vagy áruszállító, illetve környezetbarát hibrid elektromos Toyota személyautó) rendelkezésre bocsátásával, illetve az üzemanyagköltségek szükség szerinti fedezésével biztosítja az orvosok és a szükséges felszerelés helyszínre jutását.

A Hajnalfény Orvoscsoport által képviselt tizennégy szakterület a sebészet, a gyermek orthopédia, a rheumatológia, a gyermekgyógyászat, a kardiológia, a gyermek kardiológia, a szemészet, az orthoptika, a fogászat- szájhigiéné, az oxyológia, a pszichológia, a bőrgyógyászat, és a szülészet-csecsemőgondozás. Az önkéntes orvoscsoport talán legismertebb tevékenysége ugyanakkor az ’Amíg a szem ellát’ kezdeményezés, azaz a rászorulók látásvizsgálata, komplett szemészeti vizsgálatukkal, valamint szemüvegeik elkészítése. A vizsgált gyerekek tíz-tizenöt százaléka rosszul lát, látásuk korrigálásra szorul. Felismerve és gyakorlatba átültetve azt a gondolatot, hogy nem recept kell, hanem maga a szemüveg, eddig több mint ötezer szemüveg készült el, adományozói és civil támogatással, amit a rászoruló emberek ingyen kaptak meg.  A látásprogram fontos és egyedülálló eleme, hogy a gyerekek a vizsgálat helyszínén, az otthonuk közelében maguk választhatják ki a szemüvegükhöz a keretet.            

A kezdetben ad hoc módon szerveződött orvoscsoport 2007-re tudatos csapatépítéssel, rendszeres tréningekkel, terepgyakorlatokkal érte el, hogy közel húsz szakember álljon rendelkezésre, nemcsak tervezett programok, hanem magyarországi és külföldi katasztrófák alkalmával is.  A rendkívüli körülményekhez mért alkalmazkodóképesség, a szakmai kompetenciák és az elkötelezettség alapelvként jelennek meg az orvoscsoport munkájában. Az önkéntes orvosok mostoha körülmények között végzik vizsgálataikat: az immáron a rendelkezésre bocsátott Toyota áruszállítókkal a helyszínre szállított, tíz perc alatt felfújható kórházi sátrakban az orvoscsoport víz, áram és bármilyen infrastruktúra nélküli területen is képes  mobil kórházat kialakítani. A Hajnalfény Orvoscsoport karitatív munkájukat önkéntes alapon, szabadidejükben végző tagjai az elmúlt közel másfél évtizedben több, mint hatvanezer magyarországi, erdélyi, moldvai, valamint kárpátaljai gyermeket és felnőttet látott el programjai során.

„Rendkívüli segítséget jelent nekünk a Toyota támogatása, hiszen az önkéntes programjaink helyszínére történő eljutás, amelyhez eddig saját vagy bérelt járműveket kellett használnunk, számunkra komolyan megterhelő összegeket emészt fel, ezeket pedig az időszakos támogatások, adományok mellett eddig saját költségből kellett fedeznünk. Nem lehet túlhangsúlyozni milyen könnyebbség, hogy a munkánkat megbízható, praktikus járművek segítik, amelyeknek ráadásul az üzemanyagfogyasztását is fedezi a Toyota, a nem támogatott programjainkban.” – árulja el Dr. Szalai László szemész főorvos, a Hajnalfény Orvocsoport vezetője és alapító tagja.

„A világ vezető, és nem utolsósorban legzöldebb autógyártójaként a Toyota fontosnak tartja, hogy a környezetbarát technológiák fejlesztése mellett közvetlenül is visszaadjon valamit a közösségnek, amelyben működik, éppen ezért világszerte és hazánkban is számos a társadalmi felelősségvállalás területét érintő kezdeményezést támogatunk. Ezek között is különleges helyet foglal el ugyanakkor a Hajnalfény Orvoscsoport támogatása, hiszen úgy véljük, hogy amellett hogy az egyesület rendkívüli, kiemelten fontos missziót tölt be, ezeknek a vélhetően a mindennapi munkájuk során is meglehetősen túlterhelt önkéntes orvosoknak az önzetlensége, elkötelezettsége sokunk számára inspirációul szolgálhat. Bízunk benne, hogy a Toyota támogatása más nagyvállalatokat is arra sarkall majd, hogy a saját területükön adott lehetőségekhez mérten támogassák a véleményünk szerint világszinten is ritkaságszámba menő Hajnalfény Orvoscsoport munkáját.” – teszi hozzá Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációért felelős vezetője.

Néhány példa a Hajnalfény Orvoscsoport eddigi megmozdulásaira

 • 2005: pakisztáni földrengés, 1400 ellátott beteg és sebesült 
 • 2006: java-szigeti földrengés és vulkánkitörés, 1200 beteg és sérült ellátása, a libanoni háborúban gyógyszer segélyszállítmány eljuttatása
 • 2007: libanoni háború- segélyszállítás
 • 2008: székelyföldi misszió- Budovár, Székelyudvarhely
 • 2009-2015: tíz alkalommal mintegy huszonöt moldvai csángó közösség egészségügyi szűrése
 • 2009-2014: öt alkalommal hét kárpátaljai település, közösség egészségügyi szűrővizsgálata
 • 2009-2019: több száz alkalommal egészségügyi szűrések, Magyarország leszakadt, elzárt, sok esetben alap egészségügyi ellátás nélküli közösségeiben
 • 2013-2014: nevelőotthonok, fogyatékkal élő emberek szakorvosi vizsgálatai
 • 2012-2016: budapesti hajléktalan emberek szemészeti vizsgálata
 • 2013-2014: ferencvárosi szegregátumok egészségügyi szűrései
 • 2015: veszprémi szegénységben élő közösségek szakorvosi vizsgálatai
 • 2015.: Miskolci, ormánsági mélyszegénységben élők, veszprémi, győri, debreceni, miskolci, szegedi, pécsi hajléktalanok szűrővizsgálatai.
 • 2018-2019: kelet-magyarországi tanyavilági közösségek egészségprogramjai
 • 2019: Dél-hevesi kistérségben mentálhigiénés-addiktológiai programunkkal a dizájner drogokkal élő fiatalok ártalomcsökkentése.
 • 2019: „Látás határok nélkül”- kárpátaljai, erdélyi, és moldvai csángó közösségek látásprogramja