A Toyota többségi részesedést szerzett a brit Faxi-ban

Az Egyesült Királyságban működő Faxi elnevezésű start-up egy ösztönzőkkel megtámogatott telekocsi (carpooling) szolgáltatáshoz fejlesztett ki egyedülálló alkalmazást és szoftveres platformot, amelynek legfontosabb célkitűzése, hogy felszámolja az egy utassal közlekedő járműveket, így mérsékelve a forgalmi dugókat és a károsanyag-kibocsátást. A környezetbarát részben vagy teljesen elektromos hajtások és az önvezető autók területén vezető fejlesztőnek számító, a jövőbemutató mobilitási szolgáltatások terén világszerte aktív Toyota célja, hogy a hasonló szolgáltatásokba és platformokba történő befektetések révén, azokat összefogva felgyorsítsa azok európai és globális kiterjesztését.

A vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy szervezetüket fenntartható munkahellyé alakítsák át. Az alkalmazottak mindinkább ráébrednek arra, micsoda árat kell fizetniük az ingázásért, amely pénzügyi helyzetüket és a környezetet egyaránt hátrányosan érinti. A nagyvárosok és a lakóközösségek egyre kétségbe ejtőbb küzdelmet vívnak a légminőség romlásával, a forgalmi torlódásokkal. Ezen társadalmi jelenségek ismeretében a londoni székhellyel működő Faxi kidolgozta az ‘ösztönzőkkel támogatott carpooling’ úttörő koncepcióját. A start-up vállalkozás kifejlesztett egy olyan különleges telekocsi alkalmazást és szoftver platformot, amely a vállalatok, az alkalmazottak és a lakott települések számára egyaránt kedvező megoldást kínál az ingázással kapcsolatos problémákra. A felhasználók az alkalmazáson keresztül kapcsolatot teremthetnek azokkal a munkatársaikkal, akik velük azonos útvonalon, hasonló időben ingáznak a munkahelyükre. Az alkalmazás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy valós időben ellenőrizzék, valóban telekocsival közlekednek-e alkalmazottaik, illetve hogy ösztönzőkkel és jutalmakkal (pl. elsőbbségi parkolás) honorálják a telekocsizókat. Az ehhez hasonló jutalmazási konstrukciók sikeresnek bizonyultak: egy nagy-britanniai ügyfélnél mindössze 6 hónap leforgása alatt a kevesebb, mint 10 utasról / sofőrről több, mint 200-ra nőtt a havonta telekocsizó munkavállalók száma.

Erősödő együttműködési ambíciók

A Toyota ügyfélközpontú szemléletére alapozva 2018-ban úgy döntött, a Faxival együttműködve fejleszti ki azt a Toyota márkájú telekocsi platformot, amelyen keresztül egész Európában ösztönzőkkel támogatott telekocsi szolgáltatást nyújthat. A Toyota jelenleg Európa hat városában, valamint a világ további három pontján működtet ilyen jellegű projekteket.

Miután Európa számos nagyvárosában hasonló igényeket tárt fel, a Toyota úgy döntött, többségi tulajdonrészt szerez a Faxiban. Az Aioi Nissay Dowa Europe / Toyota Insurance Management vállalatok is befektetőként léptek fel, csatlakozva az Indigo csoport tulajdonosaihoz. A projekt célja, hogy a Faxi platformot egész Európára, sőt, azon túl is kiterjesszék, megnövelve az aktív városok és projektek számát.

„A környezetbarát hibrid elektromos hajtástechnológia értékesítési támogatása mellett a Toyota új mobilitási megoldások megvalósításában is aktív szerepet vállal. A Faxival folytatott együttműködésre alapozva a Toyota úgy döntött, hogy a Faxi befektetőjeként járul hozzá olyan technológiák piaci bevezetéséhez, amelyekkel csökkenthető az egyetlen utast szállító járművek száma, és mérsékelhető az általuk okozott torlódás, illetve környezetszennyezés. Ez a technológia új korszakot nyithat a telekocsizásban, izgatottak vagyunk, hogy márkánk részese lehet a bevezetésnek.” – avat be Doug Gillies, a Toyota Financial Services egyesült királyságbeli ügyvezető igazgatója

„A nagyvállalatok világszerte parkolási gondokkal küszködnek.” – mutat rá  Tony Lynch, a Faxi társalapító vezérigazgatója. „A szolgáltatás megoldást kínál a cégeknek erre a problémára, ezen kívül különböző juttatásokkal – például garantált parkolóhely biztosításával – bátorítja telekocsizásra a munkavállalókat. Minél többen telekocsiznak, annál erőteljesebben csökken az utakon közlekedő autók száma, ami pedig az egész közösség számára előnyös.”

A szabadalmi bejegyzés alatt álló Faxi technológia biztonságosan társítja a felhasználókat egy-egy közös utazásra. A program segít az embereknek egyszerűen és igazságosan megosztani a telekocsizás költségeit, megtérítve a vezetőnek az üzemanyag-költségeket, valamint a járműhasználattal járó egyéb kiadásokat. Az alkalmazás okostelefonos telemetria segítségével ellenőrzi a vezető és az utasok közelségét, és ezzel igazolja, hogy ténylegesen együtt utaztak-e az érintettek. Így a vállalatok a carpooling megvalósulásához kötött ösztönzőket – például elsőbbségi parkolóhelyeket vagy pénzügyi juttatásokat – ajánlhatnak alkalmazottaiknak. Ezen túlmenően a rendszer hasznos adatokkal szolgálhat a helyi önkormányzatoknak és a központi kormányzatnak arra vonatkozóan, hogy a telekocsizás milyen mértékben csökkenti a forgalom telítettségét, illetve környezeti terhelését.

 „A Toyota család tagjaként folyamatosan arra törekszünk, hogy közös erővel feltérképezzük, milyen új módokon tudnánk már ma megfelelni a jövő kihívásainak. A Faxi vállalatba történt, összehangolt befektetésünk összhangban áll azon törekvésünkkel, hogy a mobilitással járó környezeti hatásokat csökkentő, ugyanakkor tökéletes ügyfélélményt biztosító szolgáltatásokat és megoldásokat helyezzük tevékenységeink középpontjába.  Örömmel vállalunk szerepet ebben az érdekfeszítő vállalkozásban, vezető pozíciót töltve be a mobilitás-védelmi termékek biztosítása terén.”   – árulja el Michael Kainzbauer, a Toyota Insurance Management SE vezérigazgatója, az Aioi Nissay Dowa Europe Limited ügyvezető igazgatója.

 „Az Indigo-csoport a kezdetektől fogva a mobilitásról szólt. Ügyfeleink nagy része számára komoly problémát jelent a munkahelyi parkolás kérdése. Ahol nincs parkolás, ott nincs mobilitás… Márpedig mobilitás nélkül lehetetlenné válik a városi területek fejlődése. 2017-ben váltunk a Faxi részvényesévé, összhangban azon stratégiai törekvésünkkel, hogy új, személyes mobilitási és digitalizációs szolgáltatásokat nyújtsunk. Arra törekszünk, hogy ezeket a szolgáltatásokat utcai és parkolóházi hálózatunkban, Franciaországban és nemzetközi szinten egyaránt megvalósítsuk. Rendkívüli örömünkre szolgál, hogy a Toyotával együtt járulhatunk hozzá a Faxi szolgáltatásainak európai és nemzetközi terjeszkedését. Együttműködésünk rendkívüli lehetőséget kínál arra nézve, hogy még pozitívabb hatást gyakoroljunk az általunk kiszolgált helyi közösségekre.” – teszi hozzá Serge Clémente, az Indigo-csoport igazgató tanácsának elnöke.

A CIKKNEK MÉG NINCS VÉGE!
LAPOZZ A KÖVETKEZŐ OLDALRA!