A Toyota nem viccel és mini-Nürburgringet épített Japánban

Egy hatalmas erdőség közepén építette fel változatos és technikás, 5,3 kilométeres tesztpályáját a Toyota. Az ihletadó a legendás Nordschleife.

Átadta új simojamai műszaki központjának első fázisát, egy igen technikás versenypályát a Toyota. A 651 hektáron elterülő, autófejlesztő részleggel is rendelkező létesítmény hamarosan egy nagysebességű tesztszakasszal, valamint speciálisan kialakított felületű útelemekkel is kiegészül.

A Nordschleife, azaz a Nürburgring északi nagyköre a világ minden bizonnyal legismertebb és az egyik legtechnikásabb versenypályája. Embert és gépet próbáló szakaszai különféle találó becenevekre tettek szert az átadása óta eltelt több mint kilencven év alatt; a pályaversenyzésben szokatlanul nagy szintkülönbségű pálya (20,8 kilométeren több mint 300 méter) egyes kanyarkombinációi jó néhány újkori körpálya építéséhez álltak modellt. Ez esetben azonban a mini-Nürburgring elnevezés csupán a Toyota új tesztpályájának filozófiájára és sajátos körülményeire utal: a 75 méteres szintkülönbséggel megépített pálya fákkal benőtt területen kanyarog. A Toyota számára kulcsfontosságú szempont volt, hogy az új kutatás-fejlesztési létesítmény a lehető legkevésbé terhelje meg a környezetet, ezért a 650,8 hektáros terület 70 százalékán megtartották az eredeti vegetációt. Ezt a szemléletet a japán nyelvben úgy nevezik, szatojama, azaz hegyi falu – a kifejezés a természeti környezettel harmóniában együtt élő emberi közösségre utal.

„A pilóták a világ legkülönfélébb úttípusaival találkozhatnak ezen a versenypályán” – mondta a pálya átadó ünnepségén Tojoda Akio, az autógyártó első számú embere. „A világ különböző pontjain folytatott tesztek mellett a kíméletlen menetviszonyok modellezésére alkalmas új létesítmény is hozzájárul ahhoz, hogy minden egyes típusunkat a lehető legtökéletesebbre fejlesszük, és a vezetés hamisítatlan élményét tükröző, mind jobb autókat építsünk.”

A 2022-től teljes funkcionalitással üzemelő létesítmény építése mintegy 300 milliárd japán jent (777 milliárd forint) emészt fel; a Toyota City és Okazaki között elterülő komplexum körülbelül 3300 embernek ad majd munkát. A körpályán jelenleg mintegy ötvenen dolgoznak, többségükben tesztpilóták.


Simojama műszaki központ
Elemek Alapterület %
Épületek 159,2 hektár 24%
Utak 7,1 hektár 1%
Víztározók 16,2 hektár 3%
Újonnan telepített zöld terület 81,8 hektár 13%
Eredeti fák és zöld területek 386,5 hektár 59%
Összesen 650,8 hektár 100%

Fotók: Toyota