Karácsony Gergely a stockholmi mintát követné a dugódíj ügyében


Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje a stockholmi példát követné a dugódíj ügyében.

    Karácsony Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a svéd fővárosban először fejlesztették a közösségi közlekedést és P+R parkolókat építettek, majd átmenetileg behajtási díjat vezettek be a belvárosban, végül pedig népszavazáson kérdezték meg az embereket arról, hogy a behajtási díj maradjon-e később is.
  

  Stockholmban ennek köszönhetően a világ egyik legjobb közösségi közlekedése működik, és komoly lépéseket tettek a légszennyezettség csökkentése érdekében is – emelte ki a politikus.
 

   Karácsony Gergely reagálva a főpolgármester sajtótájékoztatójára azt mondta, Tarlós István hosszú, értelmezhetetlen okfejtést folytatott a dugódíjról, de az nem derült ki, ő mit gondol róla, és egyébként is egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz a behajtási díjról.
  

  A XIV. kerület polgármestere a zuglói parkolási rendszerre kitérve azt mondta, ha a főpolgármester meg van győződve arról, hogy a zuglói parkolás veszteséges, akkor a budapesti önkormányzat fizesse vissza azt a 60 millió forint nyereséget, amelyet a zuglói parkolási rendszer nyereségéből fizettek be a fővárosnak.
   

 Karácsony Gergely megjegyezte azt is, hogy délelőtt Zuglóban képviselőtestületi ülés lett volna, hogy a Fidesz által kezdeményezett, a parkolási rendszert vizsgáló bizottság elkezdje a munkáját, a Fidesz azonban leszavazta a saját kezdeményezését, amikor nem fogadta el a napirendet, ezzel pedig megakadályozták azt is, hogy a kerület javítson a parkolási rendszerén, költséghatékonyabbá téve azt.