Növekvő árbevétellel zárta a 2018-as évet az AutoWallis

Az AutoWallis a nemzetközi standardok (IFRS) alapján 2018-ban 65,5 milliárd forintos árbevételt ért el, 1,7 százalékkal nagyobbat az egy évvel korábbi 64,4 milliárd forintnál. A pénzügyi tételek nélkül az adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (Ebitda) 2,1 milliárd forintot tett ki az előző évi 2,5 milliárd forint után – közölte a társaság kedden az MTI-vel. 

    Hangsúlyozzák, az AutoWallis azt tervezi, hogy a következő öt évben megkétszerezi árbevételét, ennek eléréshez szükséges stratégiát a cég májusban mutatja be.
 

   Az adózás előtti eredmény 1,1 milliárd forint, az átfogó eredmény 830 millió forint volt 2018-ban, amit 195 millió forintnyi egyszeri árfolyamveszteség terhelt, szemben az előző évi 492 millió forintos egyszeri árfolyamnyereséggel. 
   

 A cég igazgatósága szerint az eredményváltozás elsődleges oka a kiemelkedően sikeres 2017-es év után a nemzetközi disztribúciós üzletág eredményességének átmeneti csökkenése volt. A visszaesést elsősorban a dízelhajtású járművek gyártóinál szükségessé vált új káros anyag kibocsátási mérések (WLTP) elhúzódó végrehajtása okozta, amit a forint árfolyamának  kedvezőtlen alakulása és a bérköltség jelentős növekedése is kiegészített – közölte a társaság. 
 

   Székely Gábor, a társaság befektetési igazgatója a közleményben kiemelte, hogy a tavalyi számok elemzésekor figyelembe kell venni a 2017-es egyszeri eredményjavító tételeket.
   

 Az AutoWallis csoport tevékenysége három részre bontható, amelyek közül a nemzetközi disztribúciós üzletág értékesítési darabszámai 2018-ban 3 százalékkal nőttek, meghaladva ezzel az 1700 eladott gépjárművet. A vállalat tavaly júniusban állapodott meg a Ssangyong dél-koreai autómárka forgalmazásáról a cseh- és szlovák piacokon, így ennek árbevétel-növelő hatása 2019-ben jelentkezhet.
  

  A belföldi kis- és nagykereskedelmi disztribúciós üzletágban az értékesített járművek száma szintén jelentős növekedést mutatott. Az új autók és motorkerékpárok értékesítése 34 százalékos, míg a használtautók értékesítése 17 százalékos növekedést mutatott fel az előző évhez képest. 
  

  Az autóipari szolgáltatói üzletágban 2018-ban a szervizórák száma 15 százalékkal, a rövid és hosszú távú gépjárműkölcsönzéshez kapcsolódó átlagos flottaméret 7 százalékkal, míg a rövid távú gépjárműbérlések száma 3 százalékkal emelkedett 2017-hez képest. 
  

  Az árbevételen belül 47 százalék a belföldi disztribúciós tevékenységből, 43 százalék pedig a nemzetközi értékesítési üzletágból, és 10 százalék a szolgáltatói üzletágból származott – közölte az AutoWallis Nyrt.
  

  Az AutoWallis leányvállalatai összesen 810 millió forint osztalékot fizethetnek anyavállalatuknak, amiből az AutoWallis Nyrt. igazgatósága 575 millió forint kifizetését javasolja az osztalékelsőbbségi részvényesek számára.
  

  Az AutoWallis részvényeivel a standard kategóriában kereskednek a Budapesti Értéktőzsdén. A részvény hétfői záróára 144 forint volt, a papír éves maximuma 266 forint, éves minimuma 85 forint volt.