Kemény lesz! Szerda reggel nyolc órakor kezdődik a BAH-csomópont környékének kiürítése

Szerda reggel nyolc órakor lezárják a BAH-csomópont környékét, megkezdődik a terület kiürítése, majd annak végeztével – várhatóan a reggeli, délelőtti óráktól kezdődően – csomóponton sem lehet majd áthaladni, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy más irányból közelítsék meg úti céljaikat – mondta a XII. kerület polgármestere és rendőrkapitánya szerdán budapesti sajtótájékoztatón.

    Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere közölte, a tervek szerint szerdán hatástalanítják azokat a második világháborús robbanótesteket, amelyeket a Koltai Jenő Sportcentrum területén végzett építkezés során találtak korábban. A művelet idejére lezárják a BAH-csomópontot, a Csörsz utca-Alkotás út-Hegyalja út-Avar utca által határolt területet, és még több környező utca egyes szakaszát.

    A kiürítés 2600 lakót és több mint 4000 dolgozót érint – mondta.
   

 A polgármester arra kérte a közlekedőket, hogy szerda délelőtt kerüljék el a BAH-csomópontot.
 

   Sztanyó István kerületi rendőrkapitány elmondta, hogy a kiürítendő területen lakóingatlanok, irodaházak, bevásárlóközpont és szállodák is vannak. A területet reggel nyolc órakor zárják, ami azt jelenti, hogy a területre bemenni nem lehet, csak távozni onnan.
   

 A BAH-csomóponton az áthaladás a kiürítés befejezéséig folyamatos lesz, majd azt követően a csomópontot is teljesen lezárják. Ennek pontos időpontját még nem tudni, az érintett terület teljes kiürítése egy-három órát vehet igénybe, tehát azzal számolnak, hogy várhatóan 9 és 11 óra közötti időben lesz a csomópont zárásának kezdete. A teljes zárást a robbanótestek hatástalanítása után oldják majd fel.
  

  Az M1-es és M7-es autópálya irányából érkezőknek azt javasolják, hogy a Nagyszőlős utca, a Petőfi híd irányába menjenek. További lehetőség lehet még a Villányi út használata, valamint az agglomerációból érkezőknek, ha a pesti oldalra tartanak, az M0-ás autóút igénybevétele. A hidak közül a Petőfi és a Rákóczi hidat javasolják a közlekedőknek.
 

   Debrődi Péter megbízott tűzszerész műveleti főnök elmondta, hogy a sportcentrum területén az építkezés során hat különböző robbanótest került elő. A két legnagyobb tömegűnek el kell távolítani a gyújtószerkezetét a biztonságos elszállításuk érdekében. Az egyik egy száz kilogrammos tüzérségi lövedék, a másik pedig egy ötven kilogrammos légibomba.
 

   A kiürítés szükségességéről szólva azt hangsúlyozta, hogy egy esetleges nem várt robbanás esetén a kijelölt területen belül a felrobbanó robbanótestek repeszei súlyos, vagy akár halálos sérüléseket is okozhatnak.

https://egyszermarlattamautot.hu/2019/04/08/hogy-tudd-szerdan-merre-ne/