„A Kínai kihívás”

A teljesen elektromos Volkswagen ID. R újabb különleges kihívást teljesít 2019 szeptemberében. Romain Dumas ismét az 500 kW-os elektromos sportautó volánja mögé ül, hogy a “China Challenge” programban felszáguldjon a Tianmen Shan Big Gate Road-on, – azon az egyedülálló úton, mely 99 kanyarral fut fel a Tianmen-hegyre, mintegy 1500 kilométerre Pekingtől délnyugatra. Mivel a 11 kilométeres tömegközlekedéstől elzárt hegyi úton nincs hivatalos rekord, a Volkswagen Kína a rekord kísérlet előtt versenyt szervez, amelyben a résztvevők maguk is virtuális időt állíthatnak fel a Tianmen Shan Big Gate úton. Dumas szeptemberben megkísérli majd a leggyorsabb résztvevő idejét valós körülmények között felülmúlni.
Dr. Stephan Wöllenstein, a Volkswagen Személyautók igazgatótanácsának tagja és a Volkswagen Kína vezérigazgatója: “A Volkswagen ID. R olyan ikon, amely tökéletesen tükrözi az e-mobilitás iránti szenvedélyünket, és az elektromos hajtástechnológia fejlesztésében rejlő szakértelmünket. A motorsport területén szerzett tapasztalatokat felhasználhatjuk szaktudásunk  továbbfejlesztésére, és az elektromos gyártási modellek összeszerelésébe.”

Volkswagen Motorsport igazgató, Sven Smeets: “A Tianmennek misztikus szerepe van Kínában, ahol” Mennyei kapu “néven ismert. Az útvonal az egyik legkülönlegesebb és legnehezebb út a világon – és újabb különleges kihívást jelent az ID.R számára. Célunk, hogy új mérföldkövet állítsunk az elektromos járművek számára, és ezzel is támogassuk a Volkswagen e-mobilitási stratégiáját Kínában, ami ebben az évben valóban lendületet vesz.”

A “Kínai kihívás” a Tianmenen tulajdonképpen utazás az ismeretlenbe – még a Pikes Peak győztes Dumas esetében is: “Eddig csak képekről és néhány videóról ismerem az utat” – mondja a 41 éves francia. “A környező vidék olyan mint egy filmrészlet, az útvonal nagyon kanyargós, és rendkívül szűk, és nagyon egyenetlen felületű. Ez minden bizonnyal különleges élmény lesz. alig várom ezt az új kihívást.

A Mennyei út vonzza a turistákat

A szűk Tianmen Shan Big Gate Road népszerű turisztikai attrakció. A világ egyik legrégebbi hegyi tájain keresztül futó útja Tongtian Avenue néven is ismert (Út a Mennybe), az útvonalat a buszok használják a látogatók Tianmen-hegységre való szállításához. A völgyben kb. 200 méter tengerszint feletti magasságban kezdődik, és körülbelül 1300 méteres magasságban végződik. A hegy csúcsa 1519 méter tengerszint feletti magasságban van.

Következő cél: új körrekord a híres Nürburgring-Nordschleife-n

A Volkswagen ID. R-t, amellyel Romain Dumas 2018 júniusában két híres hegyiversenyen is rekordot döntött, először a “Pikes Peak International Hill Climb” -on, majd a “Goodwood Fesztiválon” – két elektromos motor hajtja, amelyek teljes teljesítménye 500 kW (680 LE) és mindössze 2,25 másodperc alatt gyorsul állóhelyzetből 100 km / h-ra. Mielőtt Kínába utazna szeptemberben, Dumas és az ID.R először az elektromos autók új körrekordjának felállítását tervezi a híres Nürburgring-Nordschleife-n.