Családok millióit ajándékozta meg az olvasás varázsával a Toyota


A sikeres, boldog élet alapfeltétele az írás és olvasás képessége. A Toyota egy páratlanul hosszú együttműködés keretében igyekszik minél többek számára biztosítani ezt az alapvető képességet.

Európából szemlélve az írástudatlanság a múlt sötét árnyékának tűnhet, hiszen az óvilág legtöbb országában a lakosság 99 százaléka képes írni és olvasni (hogy milyen minőségben és hatékonysággal, az már más kérdés). Vannak azonban a világnak olyan térségei, ahol jóval rosszabb ez az arány, és nem is csak a fejlődő országokban: kritikus például a helyzet az Egyesült Államokban, ahol a felnőtt lakosság 16 százaléka analfabéta[1].

Nem véletlenül támogatja a Toyota az első pillanattól fogva azt a kezdeményezést, amely a több generációs együtt tanulás ügyét igyekszik elősegíteni az USA-ban. Az idén harminc éves Nemzeti Családi Tanulási Központnak (National Center for Families Learning, NCFL) Dr. Tojoda Soicsiro, a TMC akkori elnöke 1991-ben személyesen adta át a vállalat támogatását, és hozták létre közösen azt a tanulási modellprogramot, amely az óvodások és családjaik oktatási igényeit biztosította. 

Az ezt követő évtizedek során a Toyota az NCFL partnereként újabb és újabb programokkal teremtette meg a lehetőséget arra, hogy a kisebbségi, bevándorló vagy más okból hátrányos helyzetű családok együtt tanuljanak kisiskolás gyermekeikkel, egymást motiválva és felkészítve a sikeresebb iskolai és munkahelyi boldogulásra. 1996-ban megalapították a Toyota Literacy Teacher of the Year díjat, amely azon pedagógusok munkáját ismeri el azóta is évről évre, akik a legtöbbet tették az írásbeliség elterjesztéséért. 2013-tól egy hat éven át tartó kezdeményezést indítottak útjára, amely a családi tanulás modelljét az iskolafalakon túllépve az otthonokra és közösségekre is kiterjesztette, felhasználva a mobil kommunikáció és a távoktatás vívmányait. A Toyota számos kutatást és tanulmányt is támogatott az évek során.

A Toyota és az NCFL páratlanul hosszú, 28 éves együttműködése során az autógyártó több mint 4,5 millió szülő és gyermek életét tette tartalmasabbá a tanulás, az olvasás népszerűsítése révén. Ez idő alatt 49 millió dollárnyi támogatást nyújtott az NCFL programjainak a Toyota, amelyet most, a szervezet 30. születésnapján további egymillióval kerek ötvenmillióra egészített ki – szívmelengető gesztus; ám Sharon Darling, az NCFL alapítója és vezetője szerint a Toyota támogatása mindig is többről szólt, mint a pénzről.

„Egy csekket bárki ki tud állítani, a Toyota azonban az első naptól fogva személyes ügyként kezelte a családi oktatás programját, közelről követte annak fejleményeit” – mondta Sharon Darling, aki még 1985-ben dolgozta ki a szülők és gyermekek közös oktatásának azóta több országban modellé vált programját. „Az pedig, hogy egy vállalat csaknem harminc éven át töretlenül fenntartsa kapcsolatát egy non-profit szervezettel, nemcsak példa nélkül álló, de mindennél jobban érzékelteti a Toyota azon igyekezetét, hogy mindenki számára szebbé, értékesebbé, tartalmasabbá tegye a világot.”

„Az oktatás a sikeres munkavállalás kulcsa” – fűzte hozzá a jubileumi támogatás átadásakor Jim Lentz, a Toyota Motor North America vezérigazgatója. „Személyesen láttam, milyen fantasztikus hatást ér el az NCFL kétgenerációs oktatási modellje: a gyerekek és a szülők egymást inspirálják a tanulásra. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy hozzájárulhatunk ennek a nagyszerű szervezetnek a munkájához.”

Fotók: Toyota


[1] https://www.worldatlas.com/articles/the-highest-literacy-rates-in-the-world.html