Könnygázzal harcolna az autótolvajok ellen a Toyota

Különleges, személyre szabott fedélzeti illatosító berendezést szabadalmaztatott a napokban a Toyota. A csatlakoztatott technológia akár lopásvédelemre is alkalmazható volna, bár gyanítjuk, inkább kényelmi funkcióként valósulhat meg.

Az autó-illatosító használatának igénye alighanem egyidős a zárt utasterek megjelenésével. A visszapillantó tükörre akasztható, esetleg a légbeömlő rostélyra csíptethető megoldásoknál jóval kifinomultabbak azok, ahol egy gyárilag kialakított, jó esetben rejtett tartályból adagolja – kívánságra vagy előre beállított időközönként – az illatanyagot a rendszer, az ügyfél ízlése szerint vagy véletlenszerűen váltogatva a parfümöket. A Toyota ezeknek a berendezéseknek alkotta meg a XXI. századi verzióját, egy igen érdekes – és felettébb furcsa – funkcióval egészítve ki a hangulatfestő technológiát.

Az alapvető elképzelés logikusan következik napjaink technológiai forradalmának vívmányaiból. Ma, amikor az autók egyre nagyobb mértékben képesek alkalmazkodni tulajdonosaikhoz, magától értetődőnek tűnik, hogy ne csak az ülésbeállítást, az utastéri hőmérsékletet és a rádióadókat tárolja és alkalmazza automatikusan a rendszer. Hanem egy adott felhasználó észlelésekor – ezt a legtöbb autógyártó a mindig nálunk lévő okostelefon azonosításával oldja meg, de elképzelhető biometriai mérések, ujjlenyomat, retinavizsgálat stb. alkalmazása is – kedvenc illatát is. Amint a felhasználó megközelíti a járművet, megkezdődik a parfüm bejuttatása az utastérbe, így mire kinyitja az ajtót, a jól megszokott illat veszi körül.

A Toyota frissen szabadalmaztatott rendszere pontosan ez utóbbit valósítja meg, két fontos extrával kiegészítve. Az egyik az illatok semlegesítése: amint kiürült az utastér, és bezáródtak az ajtók, a vezérlés olyan anyagot permetez az utastérbe, amely semlegesít minden kellemes vagy kellemetlen illatot. Így a következő felhasználó tiszta lappal, illetve tiszta levegővel indíthat: a megoldás az előző sofőr illatától éppúgy hatékonyan megszabadul, akárcsak a család négylábú kedvenceinek jellegzetes szagától.

Azonban egészen más a helyzet, ha a következő felhasználó rossz szándékkal közelít az autóhoz. Amennyiben az indításgátló úgy érzékeli, hogy megpróbálták áthidalni, parancsot ad egy addig biztonságosan elzárt tartály megnyitására, amelyből könnygáz árad az utastérbe – értelemszerűen olyan hígításban, hogy ne okozzon maradandó károsodást, de lehetetlenné tegye a jármű jogtalan beindítását.

Bár a szabadalmi bejegyzés[1] pontosan ismerteti a rendszer működését és hatásmechanizmusát, mégsem valószínű, hogy a Toyota valaha alkalmazná ezt a technológiát, hiszen utasainak épségét nem teheti fel külső beszállítóktól származó technológiai rendszerek – azaz az okostelefonok – üzembiztosságára. Arra azonban messzemenőkig alkalmas ez a sajátos fejlesztés, hogy felhívja a figyelmet a személyre szabhatóságban és a csatlakoztatásban rejlő, eddig kiaknázatlan lehetőségekre.

A Toyota jelenleg azon dolgozik, hogy járműveit világszerte hálózatba kötve valósítsa meg nem csupán a távdiagnosztizálást és a távvezérlést, de a gépkocsik más járművekkel, illetve az infrastruktúrával való kommunikálását is. Adott esetben elképzelhető volna egy olyan rendszer, amely nemcsak fény- és hanghatásokkal, de figyelemfelhívó illatanyaggal is figyelmezteti a vezetőt a közelgő veszélyre, vagy éppen a vezető éberségének, pulzusának, figyelmének elemzése után megfelelően komponált illatösszetevőkkel segíti az ellazulást, illetve az éberség fenntartását.

Fotók: Toyota, Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala


[1] http://www.freepatentsonline.com/y2019/0070937.html?fbclid=IwAR3Wze4hHpNK16mH4IyzOih08Jb_WidLW-pSDwrExwSd4T4vHCsAOaXejGY