Okosautókhoz okos védelem is kell

Maszkolás: a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad

A Micro Focus szakértői szerint az jelenti a legnagyobb biztonságot, ha az adatokból még azelőtt eltávolítják az érzékeny részeket, mielőtt azok bekerülnének az analitikai platformokra. Hatékony módszer erre például az adatmaszkolás, amely során az információk egy részét véletlenszerű karakterekre cserélik ki. Ennek az az előnye, hogy az adatok formátuma megmarad, így különféle elemzések és statisztikák készítésére továbbra is alkalmasak maradnak.

A Micro Focus Voltage Hyper Format-Preserving Encrpytion megoldása pontosan ezt teszi lehetővé a formátummegőrző titkosítással, ezért számos különféle iparágban alkalmazzák az érzékeny információk védelmére. Többek között egy nagy autógyártó vállalat is ezt az eszközt használja arra, hogy megóvja az okosjárművek információit, például a kocsik szenzorai által gyűjtött adatokat, a járművek azonosítószámait és a geolokációs információkat.

A megoldással csak a személyes adatokat, illetve a járművekre vonatkozó egyedi információkat maszkolják, így a gyártó szakemberei továbbra is felhasználhatják az információhalmazt különféle elemzési célokra. A mérnökök például képesek a segítségükkel azonosítani a potenciális problémákat az egyes járműcsoportokban, míg az adattudósok   akár több ezer különféle jelentést készíthetnek belső kutatási célokra ezek alapján az adatok alapján. Információban pedig nincs hiány: a vállalat becslései szerint az általuk kezelt (és őrzött) adatok mennyisége rövidesen eléri a 20 petabájtot is. A formátummegőrző titkosítás használatával a vállalatok a legfontosabb előírásoknak, köztük a GDPR-nak is eleget tesznek, hiszen a maszkolt adatok nem alkalmasak személyes azonosításra. Ha pedig esetleg ellopnák az adatokat, értéktelenné válnának a támadók kezében a titkosított formában.