De, mi/ki a tkm az a Takumi mester?!

A Lexus egy új, különleges dokumentumfilmet tesz közzé az Amazon Prime Video csatornán, amely azt a kérdés járja körbe, hogy mennyire számít életképesnek a legmagasabb szintű kézművesség egy olyan világban, amit egyre inkább a mesterséges intelligencia ural, miközben bemutatja a japán kézműves Takumi mesterek lenyűgöző munkáját.

Nyugaton általánosan elterjedt az a vélekedés, hogy egy átlagos képességű ember körülbelül 10.000 órányi gyakorlással válhat szakemberré a saját szakterületén. Japánban viszont csak azt tekintik mesternek, aki legalább 60.000 órát töltött a legmagasabb szintű mesterfogások elsajátításával. Ez azt jelenti, hogy 30 éven keresztül, évente 250 napon át, napi 8 órában tanul és gyakorol. Ezekből az emberekből lesznek Japán legképzettebb kézműves mesterei, a Takumik, akiket most egy érdekfeszítő dokumentumfilmben mutat be a világ vezető környezetbarát luxusautó márkájaként ismert, autóinak legmagasabb szintű kézműves kidolgozásáról elhíresült Lexus. A dokumentumfilmet a Chef’s Table című televíziós sorozat rendezője, Clay Jeter jegyzi, trailere pedig az alábbi linken tekinthető meg:

A Takumi – A kézművesség fennmaradásának 60.000 órányi története címet viselő dokumentumfilm négy japán művészt mutat be, akik mesterségüknek szentelték az életüket: egy két Michelin-csillagos séfet, egy tradicionális papírmetsző művészt, egy autóipari kézműves mestert és egy asztalost a világ egyik legrégebbi építőipari vállalatától. A British Múzeum volt igazgatója, Neil Macgregor narrációjával elkészített, és a kézművesség és a mesterséges intelligencia világhírű szakértőit egyaránt megszólaltató film azt a kérdést feszegeti, hogy képesek leszünk-e megbecsülni és megmenteni az emberi kéz által teremtett művészeti értékeket, miközben olyan gépeket tervezünk, amelyek olyan precízek és gyorsak, amilyen az ember sosem lehet.

“Olyan korban élünk, amit a figyelemhiány és az örök időzavar jellemez.” – mutat rá Nora Atkinson, a Smithsonian American Art Múzeum kézművességre szakosodott kurátora. “Ezért aztán egyre kevesebb művész képes több tízezer órát rászánni arra, hogy tökéletesre csiszolja a tudását.”

Az előrejelzések szerint 2050-re a gépek gyakorlatilag minden területen túlszárnyalják majd az emberi képességeket.* “Egy exponenciálisan gyorsuló fejlődési folyamat kellős közepében vagyunk.” – véli Martin Ford, a Robotok kora – Milyen lesz a világ munkahelyek nélkül? című könyv szerzője. Hozzáteszi még: eddig sosem tapasztalhattunk ilyen szintű átalakulást. “A következő 10 év során 10.000 évnyi fejlődésnek lehetünk majd tanúi.”

Vajon eltűnik-e kézművesség, amint a mesterséges intelligencia túllép az emberi határokon? Vagy éppen ez lesz kultúránk túlélésének alapköve, és minden eddiginél értékesebbé válik? A dokumentumfilm végigjárja a tökéletességhez vezető utat egy olyan világban, amely az állandó racionalizálás és a gyors megoldások lázában ég.

“A Takumi lényege, hogy egy adott művészet legapróbb részleteit is teljes mélységében megértsük.” – avat be Nahoko Kojima, a dokumentumfilmben szereplő tradicionális papírmetsző művész. “Eltökélten kell koncentrálnunk egyetlen dologra, és számtalan órát kell rászánnunk a megismerésére – majd pedig tovább kell lépnünk a következő részlet elsajátításához. Ehhez teljesen meg kell tisztítani a tudatunkat, és olyan szinten kell összpontosítani, ami egyszerűen elképzelhetetlen, amikor még csak a szakma alapfogásait tanuljuk.”

“A Takumi koncepció mind fizikai, mind filozófiai értelemben a Lexus lényege – méghozzá a márka megalapításának kezdetétől fogva, azaz immár 30 éve.” – mutat rá Spiros Fotinos, a Lexus globális márkaigazgatója. “Takumi mestereink több mint 60.000 órát (vagyis több mint 30 évet) áldoztak tudásuk fejlesztésére. Szeretnénk azáltal emlékezetessé tenni Lexus alapításának kerek évfordulóját, hogy egy filmben örökítjük meg a Takumi lényegét, és a mesterré váláshoz vezető 60.000 órás utat.”

A nézők megtekinthetik a film 54 perces változatát, de megnézhetik a 60.000 órás változatot is a www.takumi-craft.com honlapon, hogy átéljék és megértsék azt az elkötelezettséget, ami arra ösztönöz valakit, hogy ilyen magas szintet érjen el választott mesterségében. A The&Partnership London által készített dokumentumfilm elérhető az Amazon Prime Video, a Amazon Instant, a Google Play és az iTunes oldalain.

A CIKKNEK MÉG NINCS VÉGE!
LAPOZZ A KÖVETKEZŐ OLDALRA!