Eléggé sznob vagy? Ha nincs Lexus ülésbőr nyakkendőd, akkor tuti nem!

Viselhető luxus a Lexustól

A prémium autómárkák ajándéktárgy-kollekciói az autó és tulajdonosuk közötti kapcsolatot hivatottak szorosabbra fűzni. A Lexus ezt egy fokkal magasabb szintre emelte, és hordhatóvá tette autóinak egy-egy apró darabját.

Mitől lesz valami hiteles és eredeti? Ez a kérdés különösen érvényes a co-branding korában, azaz amikor a maguk területén sikeres, elismert márkák egymás népszerűségét kiaknázva hoznak létre kívánatos, minőségi használati cikkeket. Az autóipar élen jár ezen a téren: a prémium gyártók ajándéktárgy-kollekcióiban a legnevesebb divatházak, óragyártók, bútortervezők munkáit vásárolhatjuk meg, az adott autómárka nevével, emblémájával, jellemzői színvilágával gazdagítva. Ezek a termékek azonban általában csak elnevezésükben hordozzák magukban a választott gyártó szellemiségét, nem rendelkeznek olyan hozzáadott értékkel, ami miatt csak és kizárólag az adott márka partnereként volnának elképzelhetők.

Ezzel szemben a Crafted for Lexus kollekció legújabb darabját szerves és elválaszthatatlan kapcsolat fűzi a japán luxusgyártóhoz. Az Atelier Roberu rövid idő alatt szerzett nevet magának a nemzetközi divatpiacon, köszönhetően mindenekelőtt annak a különleges kapcsolatnak, amely a stúdiót alapító Shinji Iwamotót a bőrhöz, a bőrfeldolgozáshoz fűzi. „Az első bőrdarab, amivel találkoztam, egy cserzett, színezett bőr volt” – nyilatkozta a kezdetekről egy interjújában Iwamoto-szan. „Amikor kiteregettem, láttam, hogy sérült darabról van szó, én mégis rendkívül szépnek találtam. Csak úgy áradt belőle az ősi energia, és egy csapásra megrohantak az ötletek. A bőrdarab egyik részéből pénztárcát akartam készíteni, egy másikból táskát.”

A Roberu nem foglalkozik festett bőrökkel – kizárólag organikusan színezett és cserzett anyagokkal dolgoznak, amelyek megőrizték az eredeti nyersanyag természetességét. Mivel természetes anyagokról van szó, Iwamoto-szan pontosan tudja, hogy a végterméket nem ő, hanem maga az anyag fogja meghatározni, ezért minden munkáját a nyersanyagot biztosító partnereivel együttműködésben tervezi meg. Fő beszállítója a Hyogo prefektúrában lévő nagyvárosban, Himejiben működő manufaktúra, de a Crafted for Lexus legújabb darabjához egészen más forrásból szerzett bőrt: azzal a rendkívül finom, mégis ellenálló anyaggal dolgozott, amelyből a Lexus az LC luxuskupé üléseit is készíti.

A félanilines, azaz fedetlen bőrt ugyanúgy anyagában színezik, ahogy Iwamoto-szan is helyesnek tartja: ezzel az eljárással nem rejthetők el a rendellenességek, így kizárólag a legkiválóbb minőségű, hibátlan nyersanyagok használhatók fel.

Ebből a tökéletes anyagból bűn volna hétköznapi tárgyat készíteni, ezért a Roberu egy igazán stílusos kiegészítőt tervezett: a hagyományos módon, kézzel perforált bőrből készített csokornyakkendő a formális elegancia és a modern játékosság metszetében testesíti meg az egyszerre éterien elegáns és csábítóan sportos Lexus LC kettős személyiségét. Az LC kupéhoz rendelhető kárpitszínek mindegyikében (okker, fekete, fehér és sötétbordó) rendelhető csokornyakkendő ugyanakkor nem az első ajándéktárgy, amit az Atelier Roberu a Lexus felkérésére készített. Elegáns írószertartójuk a viszonylag fiatal, ám annál tradicionálisabb japán ceruzaipar filozófiáját követi: nem divatos, hanem időtlen darabról van szó, amelynek háromszögletű profilja egy stabil, tágas, mégis kecses tárolót eredményezett. A finom bőrrel bélelt irodai és iskolai kiegészítő ízig-vérig praktikus darab, amely a legkevésbé sem hivalkodik, sőt, diszkréten titkolja nemesi származását – a tok ugyanis minden idők legkiválóbb japán autójának, a Lexus LFA szupersportkocsinak az üléseinél alkalmazott bőrből készült.

Fotók: Crafted for Lexus, Atelier Roberu, porhomme.com