Jégszobrok és láncfűrésszel faragott medve

A világ legdrágább olajvezetéke, gigantikus jégszobrok, láncfűrésszel faragott medve és rezervátumban élő farkasok, bölények, jávorszarvasok… Alaszka varázslatos, hófödte tájait járja ezekben a napokban az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs, aki eredendően a világ leghíresebb kutyaszán-versenyére, az Iditarodra utazott, de ha már ott van, természetesen körülnéz a környéken.

„Farkasok, bölények, rénszarvasok, jávorszarvasok és sarki rókák élnek abban a vadrezervátumban, amit először meglátogattunk Alaszkában, gyönyörű fotókat tudtunk róluk készíteni – mesélte Szalay. – Azután betévedtünk egy rönkházhoz, amiről azt hittük, étterem, de kiderült, hogy egy magánház, amelynek udvarán egy férfi láncfűrésszel faragott szobrokat, érkezésünkkor éppen egy hatalmas medvét. Nagyon gyorsan és precízen dolgozott a fűrésszel, és megengedte, hogy végigkövessük a szobor elkészültét.”

Fairbanksben (mert Szalay az Iditarod rajtja előtt oda is átrepült) jártak egy késkészítőnél, aki a daruk acélsodronyából formázott késpengét, s ezzel párhuzamosan egy mamut agyarát restaurálta, amit a helyi indiánok találtak a környéken. Belekeveredtek egy jégszobor kiállításba, ahol házakat, csúszdákat, alagutakat faragtak ki jégből.

Szalayék végigsétáltak a befagyott Tanana folyón, amely a hómobilosok és kutyaszánosok kedvenc helye, igaz, kicsit furán néz ki, ahogy a hatalmas, befagyott hajók mellett siklanak, azokat ugyanis nem lehet kiemelni a vízből. Érdekes, hogy valamiért ennek ellenére nem roppannak össze. Mint ahogy érdekes az 1975-ben, nyolcmilliárd dollárért megépített olajvezeték is, amely akkoriban a világ legnagyobb privát beruházása volt.

„Mivel alapvetően az Iditarod miatt érkeztünk Alaszkába, semmiképpen sem akartunk lemaradni az első lépésekről, úgyhogy Anchorage-be visszaérve azonnal a hajtók bárjába mentünk, ahol egy csizmából éppen akkor húzták ki a versenyzők a saját rajtszámukat – folytatta Szalay. – Itt nem számít az előző évi helyezés, nem számítanak az eredmények, a szerencse dönt. Pedig a rajtsorrendnek van jelentősége, hiszen a keskeny ösvényeken olykor rettentően nehéz előzni. Elöl menni persze senki sem szeret, hiszen az elsőknek kell kitaposni a nyomot, de ez sem számít, mivel nem lehet taktikázni a rajtsorrenddel…”

Az Iditarod magyar idő szerint szombaton késő este kezdődik, amelyet Szalayék is megnéznek, majd utána ők maguk is kipróbálják a kutyaszánozást.