Gyerekeknek segített a We Love Cycling és a Budapest Bike Maffia

Magyarország harmadik az EU-n belül a legtöbbet kerékpározók listájában, nem csoda, hogy a jótékony kezdeményezések kapcsán is előtérbe kerül a bicikli hazánkban. Karácsony előtt indult az a jótékony kezdeményezés, amely célul tűzte ki, hogy lehetőséget kapjanak a szerényebb anyagi körülmények között élők számára is a biciklizés élményének megtapasztalására. A Budapest Bike Maffia és a We Love Cycling kerékpáros magazin az ország számos pontjáról gyűjtött használt, de még javítható kerékpárokat, amelyeket felújítottak és gyermekotthonokhoz juttatnak el.

Tegnap elsőként a Burattino Általános és Középiskola és Gyermekotthon lett gazdagabb 35 kerékpárral az országos összefogásnak köszönhetően. Az iskola eddig összesen 4 ilyen közlekedési eszközzel rendelkezett, így kölcsön biciklikkel oldották meg, ha a gyerekeknek bringára volt szüksége. A Magyar Kerékpárosklub tavalyi felmérése alapján a magyarok 70 százaléka rendszeresen kerékpározik, nem csoda, hogy gyermekek körében is népszerű ez a közlekedési forma. Bár a náluk még elsősorban a sportolás öröme az, amelyet a kerékpár ad, hazánkban a tavalyi kutatás[1] alapján legtöbben (64%) boltba mennek a kétkerekű járművel, sport céljából pedig a kerékpározók 38 százaléka ül fel rá.

A biciklizés ma még elsősorban a sport egy eszköze, a jövőben viszont akár a mindennapi közlekedés szempontjából is fontos lehet a gyerekeknek. Éppen ezért tartunk rendszeresen oktatást növendékeinknek a közúti biciklizés szabályairól és arról, hogy hogyan vigyázzanak a kerékpárjukra. Ráadásul már hagyomány, hogy minden nyáron biciklitábort szervezünk, ahova még a régi diákok is visszajárnak. Eddig a táborokat csak kölcsön kerékpárokkal tudtunk megoldani, éppen ezért óriási öröm, hogy mostantól saját biciklikkel indulhatunk útnak” – mondta el Macsek Anna a Burattino, hazánk egyetlen alapítványi fenntartásban lévő integrált gyermekvédelmi intézményének operatív vezetője.

A jótékony kezdeményezés keretében országosan 35 ŠKODA márkakereskedés várta a felajánlott bicikliket, amelyek mind felkerültek Budapestre a Trecikli kerékpárszerelő műhelybe, hogy újjávarázsolják őket. Budapest mellett a vidéki településeken is sokan megmozdultak a jó ügyért, a főváros után Nyíregyházáról és Győrből érkezett a legtöbb bicikli. A Burattino csak az első volt a gyermekotthonok között a sorban, a következő napokban más intézmények is bicikliket kapnak a szervezőktől.

Az első bicikli csomag átadásán Havasi Zoltán, a BBM alapítója is részt vett, aki elmondta: “Amikor elindult a kampány, arra gondoltunk, hogy már 20-30 bicikli is sok gyereket tenne boldoggá, azt nem is reméltük, hogy csaknem 100 felújított kerékpár talál majd új gazdára a kezdeményezésünknek köszönhetően. Míg sok embernek mindennapi dolog a biciklizés, vannak, akik nem engedhetik meg maguknak egy kerékpár vásárlását, rajtuk szeretnénk segíteni”. Az iskola vezetője, Mezei Kata az átadáson kiemelte, hogy öröm és egyben megtiszteltetés az iskola számára ez az ajándék, mely gyönyörű példája a civil szervezetek és gazdasági társaságok együtt munkálkodásának. Azt is megemlítette, hogy minden segítség – még a másnak aprónak, jelentéktelennek tűnő is – jól jön, hisz a 3 gyermekotthon valóban rászorul a támogatásra.

A gyermekotthon 52 kis lakója boldogan vette birtokba a We Love Cycling által szervezett akció keretében az új járgányokat.


[1] A Medián és a Magyar Kerékpárosklub felmérése alapján: https://www.youtube.com/watch?v=lX0bsuFSqRE