Nem viccelnek! Hálózatba köti autóit a Toyota

Megkezdte kommunikációs platformjának globális bevezetését a Toyota Motor Company. Ennek keretében Észak-Amerikában minden Lexus és Toyota modellt 4G LTE mobil adatkapcsolattal szerelnek fel, az európai bevezetés pontos dátuma még nem ismert.

A Toyota 2016 nyarán hirdette meg egy globális kommunikációs platform létrehozását, amely világszerte lehetővé teszi az autók és a külvilág közötti online kapcsolat megteremtését. Ehhez egységes adatkommunikációs modulok (DCM) kidolgozását tűzte ki célul, amelyeket kezdetben Japánban, majd fokozatosan a világ más piacain fognak beépíteni a cégcsoport által gyártott járművekbe. A platform széles körű elterjedése lehetővé teszi a DCM modulokkal felszerelt járművek számára, hogy a világ bármely pontján automatikusan rákapcsolódjanak a projektben részt vevő adatszolgáltatók hálózatára, így biztosítva az ügyfelek számára a folyamatos, megbízható konnektivitást. A DCM modulok révén kiküszöbölhetők az adatroaminggal kapcsolatos technikai és szerződésszerű problémák, és világszerte egységes minőségű, megfizethető, teljesen integrált online kapcsolat biztosítható a járművek és a külvilág között.

Ennek a projekt keretében a Toyota Motor Company és nemzetközi kommunikációs partnere, a KDDI Corporation most megkezdte az Észak-Amerikában értékesített Lexus és Toyota járművek felszerelését DCM modulokkal. Az eredeti ütemtervet betartva a 2020-as modellévi gépkocsikban kivétel nélkül az alapfelszerelés részét képezi a technológia. A számítások szerint 2024-re teljesen lecserélődik a márkák modellpalettája, így onnantól kezdve minden egyes, Észak-Amerikában értékesített Toyota és Lexus magától értetődően biztosítja a legmodernebb konnektivitási szolgáltatásokat utasainak.

A csomag keretében az autókat fedélzeti wifi hotspottal szerelik fel, kényelmes és hatékony feltételeket teremtve a zenei streaminghez, a böngészéshez és a médiatartalmak vezeték nélküli hálózaton történő megosztásához. Egyes modellekhez ezen kívül korlátlan 4G LTE adatcsomagot is biztosít a projektben részt vevő mobil partnerszolgáltató.

A Toyota eredeti elképzeléseivel összhangban az autók online hálózatba kapcsolása nem csak az utasok, hanem a technológia és a külvilág között is kapcsolatot fog teremteni. Lehetővé válik a motor, a fűtés vagy a klímaberendezés távvezérelt beindítása, a gépkocsik távdiagnosztizálása. A Destination Assist (úti cél támogatás) szolgáltatás révén kényelmesen, stresszmentesen továbbíthatók navigációs célállomások a járművek fedélzeti rendszeréhez, míg a Safety Connect technológia a nap 24 órájában azonnali kapcsolatot biztosít a bajba jutott vezetők és a diszpécserszolgálat között.

„Ez csupán a kezdet. Az online technológia segítségével új, kényelmes, prediktív élményekkel gazdagíthatjuk ügyfeleinket. A globális kommunikációs platform és a Toyota mobilitási szolgáltatási platformja hozzásegít bennünket végső célunk megvalósításához: hogy mindenki számára határtalan mobilitást biztosíthassunk” – nyilatkozta a program beindításakor Steve Basra, a Toyota Motor North America alelnöke.

„Izgatottan várjuk, hogy 2019 őszén piacra lépjenek az online kapcsolattal rendelkező, új generációs Toyota és Lexus modellek. Hatalmas megtiszteltetés, hogy hozzájárulhatunk ehhez a projekthez, és rajta keresztül részesévé válhatunk a folyamatnak, amelynek eredményeként a hamarosan a világ összes Toyota és Lexus modellje online kapcsolatra léphet egymással” – emelte ki Masatoshi Nobuhara, a KDDI America elnök-vezérigazgatója.

Fotók: Toyota, Lexus, cnet.com