Ne legyen nagy az arc

Jeanne d’Arc legújabb reinkarnációja a Katona József Színházban

Mind a közönség, mind a kritika részéről elsöprően pozitív fogadtatásban részesül a Katona József Színház legújabb darabja, a decemberben debütált Jeanne d’Arc. A két Junior Prima-díjas művész nevévével fémjelzett előadás – főszereplő: Mészáros Blanka, rendező: Hegymegi Máté – létrejöttét a színház kulturális együttműködő partnere, a MINI is támogatta.

Jeanne d’Arc legújabb reinkarnációja Mészáros Blanka lenyűgöző alakításában – és egy újabb előadás a Katona József Színházban, amit kár lenne kihagyni.

„Egy alig 19 éves lányt megölnek, elevenen elégetnek. Egy széttartó nemzet tagjai egy olyan országban, ami darabjaira hullhatott volna, ha ennek a lánynak a hite és megszállottsága nem menti meg ettől őket. Mivel érdemelte ki ezt a büntetést? Ideológiai viták áldozata lett? Miért tagadta meg az az ország, amelyikért heroikus küzdelemmel harcolt?” – áll az előadás ismertetőjében.

„Egy kettészakadt országban, amely önnön magával és külső ellenséggel is küzd, egyszer csak jön egy kislány, és azt mondja: ne adjátok fel, tartsatok ki, én kivezetem az országot a teljes reménytelenségből, a nihilből. Pusztán a hite és az akarata meg tudta változtatni az emberek hozzáállását. Jeanne d’Arc átírta a francia, illetve az európai történelmet, megváltozott a százéves háború kimenetele. Nem egyedül csinálta, de nélküle nem történhetett volna meg” – mesélt az előadásról Hegymegi Máté, hozzátéve: „az előadás tervezése során fontos szempont volt, hogy a Katonában gyakorlatilag van egy Jeanne d’Arc – ez a szerep Blankáért kiált.”

Az elődás létrejöttét a Katona József Színházzal 2017-ben kötött, a maga nemében egyedülálló kulturális együttműködési megállapodás jegyében a MINI is támogatta. A MINI magyarországi kommunikációjának egyik fontos pillére a színházzal való kapcsolat, mely sikeresen példázza a BMW Group Art & Culture nemzetközi programjának filozófiáját lokális szinten is.

További információk a Jeanne d’Arc előadásról a színház weboldalán olvashatóak.

A BMW Group kultúra iránti elkötelezettségéről

A BMW Group kulturális együttműködései immáron több mint negyven esztendőre tekintenek vissza, a vállalatcsoport jelenleg száznál is több ilyen viszonyt ápol világszerte. A hosszú távú elkötelezettségek középpontjában a modern és kortárs művészetek, a jazz és a klasszikus zene, valamint az építészet és a dizájn állnak. 1972-ben Gerhard Richter három nagyszabású festményét kifejezetten a BMW Group müncheni székházának előcsarnokába készítette el. Azóta Andy Warholtól kezdve, Roy Lichtensteinen, Olafur Eliassonon, Jeff Koonson és Zubin Metha-n keresztül egészen Daniel Barenboimig és Anna Netrebkoig számos művész dolgozott együtt a BMW-vel. A vállalatcsoport ezen felül központi épületeinek és üzemeinek megtervezésére olyan neves építészeket is alkalmazott, mint Karl Schwanzer, Zaha Hadid és Coop Himmelb(l)au. A Solomon R. Guggenheim Alapítvány, a Guggenheim Múzeum, valamint a BMW Group világméretű együttműködésének eredménye, a BMW Guggenheim Laboratórium 2011-ben ünnepelte világpremierjét New Yorkban. A vállalatcsoport teljeskörű alkotói szabadságot biztosít minden olyan kulturális tevékenység során, amelyben részt vesz – ez éppen olyan létfontosságú az úttörő művészeti munkák megalkotása szempontjából, mint a sikeres üzleti élet főbb innovációi terén.

A BMW kultúra iránti elkötelezettségéről további információkat talál a www.bmwgroup.com/culture és a www.bmwgroup.com/culture/overview weboldalakon.