Munkára fogta a GYSEV graffitizőket

Munkával váltották meg büntetésüket azok a fiatalok, akik a GYSEV vasúti kocsijait mázolták össze graffitijeikkel. A vasúttársaság kezdeményezésére jóvátételként dolgozhattak a GYSEV-nél: elsősorban személyvagonok takarítására fogták be őket.

Négy elkövető is megrongált vasúti kocsikat, egyenként mintegy 20 négyzetméteres felületen firkálta össze a járműveket. A GYSEV Zrt. feljelentése alapján a rendőrség megtalálta a 25–35 év közötti tetteseket. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság által indított bűnügyben a vasúttársaság jelezte: lehetőséget kíván adni arra, hogy közvetítő eljárás formájában rendezzék az ügyet. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok jóvátételként, munka elvégzésével mentesülhetek a büntetőeljárás alól.

Az elkövetők közül hárman éltek a lehetőséggel, ők a bűncselekmény súlyosságától függően 30–130 közötti munkaórát töltöttek a GYSEV-nél: személykocsikat takarítottak, InterCity-kocsik szőnyegeit és kárpitjait tisztították, takarították a mellékhelyiségeket és részt vettek a járművek külső mosásának kézzel végezhető munkafolyamataiban.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója tudósítónknak elmondta: nevelő célzattal kezdeményezték a közvetítői eljárást, felhívandó a figyelmet arra, hogy a graffitizés korántsem ártatlan csínytevés. Súlyos következményei lehetnek, hiszen közszolgáltatást végző vasút járműveit rongálják meg. „Igyekeztünk korrektek lenni a fiatalokkal, akik beletanulhattak a takarítási munkafolyamatokba, reméljük, hogy ezzel nekik és másoknak is elment a kedvük a kocsik összefestésétől”.

A jóvátétel teljesítésének köszönhetően a fiatalok elkerülték a bírósági ítéletet, ami tetemes pénzbírság lett volna. A graffitizést 2017–18-ban követték el a kárt kétkezi nevelőmunkával megváltók.