Jaj :-( Egyre több a taxis egyéni vållalkozó

    Egy Ă©v alatt 8 szĂĄzalĂ©kkal nƑtt a taxis egyĂ©ni vĂĄllalkozĂłk szĂĄma, Ă­gy jelenleg több mint 7500 egyĂ©ni vĂĄllalkozĂł közlekedik MagyarorszĂĄg Ăștjain – közölte az Opten cĂ©ginformĂĄciĂłs szolgĂĄltatĂł szerdĂĄn.

    Az MTI-hez eljuttatott tĂĄjĂ©koztatĂĄs szerint a klasszikus Ă©rtelemben vett taxitĂĄrsasĂĄgok szĂĄma 2013 Ăłta fokozatosan csökken, Ă©s ez sokĂĄig az egyĂ©ni vĂĄllalkozĂłkra is igaz volt, de 2016 Ăłta az egyĂ©ni vĂĄllalkozĂłk szĂĄma dinamikusan nƑ.


    Az egyĂ©ni vĂĄllalkozĂłi szĂĄm növekedĂ©se ĂĄgazattĂłl fĂŒggetlenĂŒl ĂĄltalĂĄnos, ugyanakkor a taxis szemĂ©lyszĂĄllĂ­tĂĄs terĂŒletĂ©n a növekedĂ©st valĂłszĂ­nƱleg nem csak az Ășj adĂłzĂĄsi formĂĄk bevezetĂ©se indokolja. A jelensĂ©ghez az is hozzĂĄjĂĄrult, hogy a belĂ©pĂ©si kĂŒszöb viszonylag alacsony sok egyĂ©b szakmĂĄhoz kĂ©pest, de hosszĂș tĂĄvon nyeresĂ©gesen mƱködni mĂĄr komoly kihĂ­vĂĄs, sokan nem tudjĂĄk venni az akadĂĄlyokat Ă©s kihullanak a piacrĂłl – mondta el Pertics RichĂĄrd, az Opten elemzƑje a közlemĂ©ny szerint.


    A cĂ©gek alkalmazotti lĂ©tszĂĄma stagnĂĄl.


    Az Opten szerint a cĂ©gek szĂĄmĂĄnak csökkenĂ©se a taxis piac koncentrĂĄlĂłdĂĄsĂĄra utal. A taxitĂĄrsasĂĄgok összesĂ­tett ĂĄrbevĂ©tele 2018-ban 7 szĂĄzalĂ©kkal meghaladta az elƑzƑ Ă©vit. A taxis szemĂ©lyszĂĄllĂ­tĂĄssal foglalkozĂł vĂĄllalatok csaknem 9 milliĂĄrd forintos nettĂł Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©si ĂĄrbevĂ©telrƑl adtak szĂĄmot 2018-ban, ennek 65 szĂĄzalĂ©kĂĄt a 10 legnagyobb vĂĄllalkozĂĄs hozta össze.


    A 2020-as trendek biztatĂłak, mind ĂĄrbevĂ©telben, mind eredmĂ©nyben növekedĂ©s vetĂ­thetƑ elƑre, Ă©s a gazdasĂĄgi környezet is kedvezƑ. Ugyanakkor a taxis vilĂĄg a magas egyĂ©ni vĂĄllalkozĂłi lĂ©tszĂĄmĂĄval tovĂĄbbra is nehezen mĂ©rhetƑ piac – ĂĄll az Opten közlemĂ©nyĂ©ben.