Villámgyors szedánnal ünnepel a Toyota negyvenéves gyári sportprogramja

Idén jubilál a Toyota Racing Development, közismertebb nevén a TRD. A gyári tuning- és sportrészleg különleges kivitelű Avalon szedánnal ünnepelte a negyedik X-et.

A Toyota Racing Development 1979 óta fejleszt versenyautókat, és izmosít utcára szánt típusokat; a TRD által tervezett és/vagy gyártott alkatrészek katalógusán keresztül a mérnökök kompetenciája észak-amerikai és japán Toyota-tulajdonosok széles köre számára is hozzáférhető. Ezeken a piacokon szintén a TRD felel a Toyota hivatalos motorsport-tevékenységeiért, a japán Super GT szériától a NASCAR-on át a Baja 1000 terepraliig.

Az utcai autók terén a vállalat az utóbbi időben elsősorban a márka sárbarát termékeire összpontosított; a Tacoma és Tundra pickupok, illetve a 4Runner és Sequoia alvázas terepjárók TRD Off-Road, TRD Sport és TRD Pro változatait átfogó módosításokkal vértezték fel jobb terepalkalmassággal. A 2019-es modellévben azonban olyan új generációs limuzinok jelentek meg a Toyota palettáján, amelyek modern TNGA-K padlólemezüknek köszönhetően minden eddiginél jobb alapot kínálnak kimondottan sportos szedánok fejlesztéséhez. A következő lépcsőfok: a Toyota Avalon TRD Pro, amellyel saját magát köszönti 40. születésnapján a vállalat.

Az Avalon TRD alapjaira épülő modell minden eddiginél extrémebb módosításokon esett át. A szívó- és kipufogórendszer átdolgozása mintegy tízszázalékos teljesítménytöbbletet hozott, de ennél is fontosabb a futóművet, az aerodinamikai elemeket, a differenciálművet és természetesen a fékeket érintő, átfogó fejlesztés. A munkát a sikeres autóversenyzőből tuningspecialistává avanzsált Dan Gardner cégére bízták.

A DG-Spec munkatársai úgy fogtak hozzá a projekthez, mint bármely versenyprogramjukhoz: a teljesítménynövelés mellett ügyeltek arra, hogy alkotásuk a végletekig megbízható maradjon. Ennek érdekében a fejlesztés során négy versenypályán összesen tíz alkalommal végeztek teszteket – ez a fajta alaposság teljesen ismeretlen a SEMA kiállításra készülő projektek körében.

Az Avalon TRD Pro tanulmány 3.5 literes V6-os blokkja (2GR-FKS) egyedi szívórendszert kapott, a 3 colos leömlőt nemesacélból formázták meg; a szériaállapotában 301 lóerős motor teljesítménye hozzávetőlegesen 330 lóerőre emelkedett. A nyomaték megzabolázása érdekében a TRD és az OS Giken egyedi részlegesen önzáró differenciálművet fejlesztett ki. A sebességváltó temperálásáról a Toyota Tundra gyári váltóhűtője gondoskodik, elektromos keringető szivattyúval megtámogatva. A hűtési teljesítmény javítása érdekében megnövelték az elülső légbeömlő felületét.

A futómű a DG-Spec egyedi, három irányban állítható rugóstagjait alkalmazza, a hátsó kanyarstabilizátor állítható. A tapadásért 275/35 R18 méretű Goodyear Supercar 3R abroncsok felelnek; az autót 45 kilogrammal nyomja az aszfaltra a csomagtérfedél peremére illesztett, kompozit légterelő idom. Egy autó persze csak annyira lehet gyors, amennyire a fékjei engedik: az Avalon TRD Pro tanulmányautó négydugattyús Stoptech fékeket alkalmaz, két darabból álló, 355 milliméteres tárcsákkal.

A tömegcsökkentés érdekében alkalmazott alumínium futóműelemek kerekenként két kilogrammal könnyítenek a felfüggesztésen, ami pontosabb irányíthatóságot és jobb visszajelzést eredményez. A légcserélő résekkel ellátott motorházfedél szénszálas kompozitból készült, ahogy a könnyűfém keréktárcsák agyrésze is – a négy felni összesen 30 kilogrammal teszi könnyebbé az autót. A teljes körű fogyókúra eredményeként mintegy 75 kilogrammtól szabadultak meg a tervezők.

A mindössze egyetlen példányban elkészített Toyota dinamizmusát a stopperóra is igazolta: a kaliforniai Streets of Willow Springs versenypályán 1 perc 25,3 másodperc alatt ment körbe, gyorsabban, mint a Porsche 911 Carrera vagy az Audi R8. Vagy, ahogy alkotója – nem teljesen elfogulatlanul – nyilatkozott: „Aligha tévedünk, ha azt állítjuk, az Avalon TRD Pro Concept a világ leggyorsabb elsőkerékhajtású nagyautója.”

Fotók: Toyota