Egyik kutya, másik eb! Nagyságrendekkel többen vezetnek részegen, mint bedrogozva

Az elmúlt öt évben egyre több személysérüléses közúti közlekedési baleset következett be a magyar utakon. Sajnálatosan a halálos, valamint a súlyos sérüléses balesetek száma stagnálást mutat, viszont legalább az ittasan okozott halálos balesetek száma csökkent némiképp 2016 óta.

A Körponti Statisztikai Hivataltól kapott kimutatás szerint ugyanakkor az alkoholfogyasztás miatt bekövetkező balesetek töredékét teszik ki azok, amelyek bizonyítottan valamiféle kábítószer hatása alatt történtek meg. Másrészt korántsem szabad lebecsülni a kábítószeres járművezetők okozta veszélyt. Amint Zacher Gábor toxikológus az M1 hiradójának elmondta, többféle kábítószert is fogyasztott a baleset előtt az a sofőr, aki július elején lassítás nélkül belehajtott egy magyar rendszámú autóba Horvátországban. A köznyelvben Ginaként ismert GHB, valamint amfetamin és diazepám is volt a vérében. A szakember szerint ez életveszélyes kombináció, amitől a sofőr magabiztosnak és erősnek érzi magát, csökken a veszélyérzete és ezért nem reagál megfelelőképpen a közlekedési helyzetekre.

Az alkohol nagyon súlyos gond Magyarországon, a kábítószerfüggőség ehhez képest elenyésző – mondta el júliusban a soproni VOLT fesztivál egyik közönségtalálkozóján Zacher Gábor, aki szerint tiszta szeszben kifejezve fejenként átlagosan 14 liter alkoholt isznak a magyarok egy évben, és évente harmincezren halnak meg valamilyen alkohol okozta megbetegedésben.

Szakmai becslések szerint mintegy 800 ezren küzdenek alkoholproblémával, háromszázezer a nyugtatófüggő, miközben húszezer kábítószerfüggő van, és a kábítószer okozta megbetegedésben évente negyvenen halnak meg.

kep_baleset.png