Megvolt a klímakarbantartás?

A légkondicionáló tisztítására, fertőtlenítésére azért van szükség, mert a rendszer optimális környezetet biztosít a mikroorganizmusok, baktériumok elszaporodásához. Amennyiben a klímát fertőtlenítés nélkül használják, ezek az utastérbe kerülve komolyabb egészségügyi problémákat is okozhatnak – a fejfájástól kezdve az allergián át a megbetegedésszerű tünetekig. Ezért a klímatisztításra évente legalább egy alkalommal szükség van, akárcsak a pollenszűrő cseréjére.

A szakemberek szerint legkésőbb két évente célszerű elvégeztetni a klímaberendezés hőcserélőjének tisztítását, mert annak hiányában a különféle lerakódásokban elszaporodhatnak a rossz szagú mikroorganizmusok. Főleg abban az esetben, ha a kondenzvíz elvezetése nem tökéletes. Ha a kondenzvíz nem tud eltávozni, elszaporodnak benne a kórokozók.

Az említett két év azonban csak a legvégső határ, mert akik évente akár 50-60 ezer kilométert is vezetnek, nyilván többet használják a légkondicionálót. Arról nem is beszélve, hogy újabban a nyár öt hónapig tart, és sokan télen is használják a légkondit, hogy párátlanítsák az üvegfelületeket, úgyhogy ajánlatosabb a berendezést évente tisztíttatni, ellenőrizni.

Ezt tegyük, ha használt autó vettünk

A 6-7 éves autóknál még a hibátlan klímarendszerből is elszivároghat a hűtőközeg. Idővel előfordul, hogy kevés lesz a közeg a rendszerben, ezért – ha nincs elég nyomás – automatikusan kikapcsolódik a légkondicionáló. Ezért tanácsos szivárgásvizsgálatot is végeztetni, bár a márkaszerviz szakemberei azt is észreveszik, ha a rendszerben már alacsony a gáz töltöttsége. Ha szivárog a rendszer, az ellenőrzés révén elkerülhető a nagyobb mennyiségű gáz légkörbe jutása. Arról nem is beszélve, hogy így is lehet takarékoskodni, hiszen kisebb mennyiséget kell a javítás során utánatölteni, ráadásul a feltöltött rendszer hatásfoka sokkal jobb, vagyis jobban hűt. Ellenkező esetben viszont a pörgetett klíma alaposan megnöveli az autó fogyasztását.

A márkaszervizben ki is mossák a rendszert, hogy minden szennyeződését eltávolítsanak, emellett nyomás- és vákuumpróbát végeznek, és ha mindkettőt kiállta a légkondicionáló, feltöltik, mégpedig legtöbbször színezett hűtőközeggel: ha valahol szivárgás lenne, ez megszínezi a lyukat. A klíma feltöltéssel ezután néhány évig nem kell foglalkozni. Azzal viszont igen, hogy ha a berendezés bemeneti oldalán, a rendszert hűtő levegő levő pollenszűrője eltömődik, megint csak nem fog hideget fújni a klímánk. Ezt tehát ellenőrizni, és adott esetben cserélni kell.

dasblog.hu